GANTAR IN POČIVALŠEK OSTAJATA MINISTRA: "Koalicija je trdna, en poslanec gor ali dol"

Slovenija

Po današnjem srečanju predstavnikov SDS, SMC, NSi in DeSUS so predstavniki strank enotno sporočili, da je koalicija trdna in odločena, da gre naprej. Sestava vlade ostaja nespremenjena, koalicija pa bo enotno podprla tretji protikoronski zakon in ministra Zdravka Počivalška pri glasovanju o interpelaciji.

Tomaž Gantar

Kot so v izjavi novinarjem po koalicijskem srečanju na Brdu pri Kranju povedali poslanci koalicijske četverice, so morale stranke danes sporočiti, ali so za to, da koalicija nadaljuje delo, ali gredo raje na predčasne volitve. Enotno so sporočile, da gredo naprej, so poudarili v vseh strankah.

Koalicija je sicer v DZ v zadnjih dneh s prestopoma dveh poslancev v opozicijo ostala brez dveh glasov, a jih ima še vedno 46. "Koalicija je trdna, en poslanec gor ali dol," je dogajanje pospremil Tomaž Lisec (SDS). Tudi Janja Sluga, vodja poslancev SMC, iz katere sta izstopila omenjena poslanca, je znova zatrdila, da SMC ostaja trden člen koalicije.

Franc Jurša

Potrdili so tudi, da Tomaž Gantar in Zdravko Počivalšek ostajata ministra. Ob ugibanja, da bi utegnila ministrski poziciji zapustiti, pa se je danes po besedah Sluge in vodje poslancev NSi Jožefa Horvata obregnil tudi premier Janez Janša rekoč, da bi bilo dobro, da bi kdo tudi njemu kaj povedal o rekonstrukciji vlade.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je sicer o preigravanjih, da bi šel lahko Počivalšek med poslance, dejal, da so "posamezniki iz SMC nekoliko skrivnostni glede tega".

Horvat pa je potrdil, da bi lahko v prihodnosti odprli vprašanje razdelitev resorjev, saj ima SMC zdaj osem, in ne več 10 poslancev, NSi pa sedem, torej razlika med njima ni tako velika. Medtem pa SMC vodi štiri resorje, NSi pa tri. "Zasledovali bomo načelo pravičnosti," je dejal.

Koalicija je danes spregovorila tudi o nekaterih vsebinskih projektih. Partnerice so glede na izjave enotno podprle tretji protikoronski zakon, ki ga je včeraj dorekla vlada, danes pa naj bi ga uradno tudi potrdila.

Ko bo ta pod streho, se bodo po besedah Lisca resno lotili tudi razprave o rebalansu proračuna, katerega nastavki so sicer že oblikovani.

Dodatno pa je Lisec izpostavil še dve prioriteti: demografski sklad in debirokratizacijo na različnih področjih. Kot je dejal, bi DZ lahko že na junijski seji opravil prvo obravnavo zakona o demografskem skladu, morda pa bi ga lahko že sprejel pred parlamentarnimi počitnicami.

Janez Janša

Glede demografskega sklada imajo sicer stranke v koaliciji različne, tudi konceptualne poglede. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je ob tem dejal, da se "lahko na določeni točki uskladijo". "Ko bo do usklajevanja prišlo, bo treba strniti vrste," je navedel.

"Vlada bo torej stopila korak naprej," je potrdil tudi Jurša. Po njegovih besedah ne bo več izrednih razmer, predsednik vlade pa, da se je danes "na sestanku večkrat zasmejal kot običajno".

Na vprašanje, če že imajo kandidata za vodjo urada za demografijo, ki ga predvideva koalicijska pogodba, pa je Jurša dejal, da postopki kadrovanja tečejo, dokončno pa imena še nimajo. Eden od možnih kandidatov je tudi podpredsednik stranke Anton Balažek, je dejal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija