FOTOGRAFIRAL JE MOJEGA OTROKA: Kaj storiti, če na plaži opazimo neprimerno snemanje?

Kronika

Policija vsako poletje obravnava nekaj primerov neprimernega fotografiranja otrok na plaži oziroma drugih javnih prostorih. "Praviloma od občanov dobimo informacije, da nekdo (po navadi moški) fotografira otroke na plaži, bazenu, na igralih ... Ko dobimo prijavo, se vedno takoj odzovemo in preverimo okoliščine, torej predvsem, kaj je dejansko oseba fotografirala," so opisali na koprski policijski upravi in dodali, da je razlika med bližinskimi in oddaljenimi posnetki (detajli otroka ali fotografija plaže in podobno), podali pa so tudi nekaj preventivnih priporočil.

Fotografiranje na javnem kraju sicer ni prepovedano, odvisno je, kaj je cilj oziroma motiv fotografiranja. Zbrane informacije lahko policijo privedejo do suma kaznivega dejanja Prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva. Policisti pa lahko naprave tudi zasežejo kot dokazno gradivo (na primer telefon, fotoaparat ipd.).

Statističnih podatkov o primerih nedovoljenih snemanj otrok na javnih mestih policija ne vodi, so nam pa zaupali, da jih ni veliko. "Vsako poletje obravnavamo nekaj prijav, redke se zaključijo tudi s kazensko ovadbo. Kljub temu pa tematiki dajemo velik poudarek in vsak posamezen primer obravnavamo zelo resno in odgovorno, saj gre za otroke," razlaga Anita Leskovec, predstavnica za odnose z javnostmi na PU Koper.

Znan je primer s plaže v Žusterni, ki se je primeril letos junija, ko naj bi moška snemala dveletno deklico. Dogodek je opazila ženska, ki je o tem obvestila dekličino mamo in policijo, enega od njiju pa vprašala, kaj hoče. V zagovor naj bi ta policiji dejal, da mu je bilo zanimivo, kako se deklica igra.

Starše sicer policija opozarja predvsem na to, naj bodo vedno prisotni, naj imajo otroke na očeh in jih nadzorujejo. "Otrok nikoli ne pustimo samih. Ob vsaki sumljivi osebi oziroma sumljivih dejanjih je prav, da se odzovemo," pravi Leskovčeva. Kričanje sicer odsvetujejo, starši to osebo lahko opozorijo na neprimerno početje, zatem pa naj nujno čim prej obvestijo tudi policijo na 113.

Policija pa opozarja na še en pojav. "Starši fotografirajo svoje gole otroke, zatem pa jih objavijo na družbenih omrežjih in drugje na spletu, kjer te fotografije postanejo plen pedofilov. Ti fotografije ukradejo, jih predelajo in jim dajo spolno noto. Starši sami z objavo teh fotografij izpostavljajo otroka nevarnostim. Zato nikar ne objavljajte fotografij golih ali preveč pomanjkljivo oblečenih otrok!" opozarjajo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija