Med Koprom in Ankaranom od jutri enosmerna cesta

Koper

Čeprav je bila zapora lokalne ceste med novozgrajenim krožiščem na ankaranski bonifiki in Jadransko cesto napovedana za zgolj štiri dni, to je med 8. in 12. julijem, jo bodo za promet odprli šele jutri. Bolj kot zaradi dodatnih dni zapore pa so nekateri nezadovoljni, ker bo vožnja za avtomobile dovoljena po novem zgolj v eno smer. A vožnja po njej bo zagotovo bolj varna kot do zdaj, zagotavlja Mestna občina Koper. Občina se je lotila nujne prenove ravno zaradi varnosti udeležencev v prometu, ker je bil do sedaj ta odsek nevaren. Dodajajo, da so se odločili za enosmerni promet, ker je to neprimerno boljša rešitev, kot da bi cesto zaprli za promet. Mirnejši bodo tudi kolesarji, saj bo za njih dodatno poskrbljeno.

Vzdrževalna dela je izvajala družba CPK, d. d., kjer pa so nas za informacije napotili na Mestno občino Koper. Tam so nam povedali, da je bila namera koprske Občine, da obnovi ankaransko vpadnico v celoti. "Kot je bila javnost že večkrat seznanjena, je načrt vseboval etapno obnovo tako južnega kot severnega dela ankaranske vpadnice z navezavo na državno Jadransko cesto, za katero je bila v načrtu temeljita prenova. Kot je država sofinancirala južni del ankaranske vpadnice, je bil dogovor z ministrstvom, da se podobna forumula sofinanciranja obnove uporabi tudi za severni del. Občina je imela za ta namen predviden denar v proračunu," so zapisali v odgovoru za naš medij. "Za izgradnjo tega odseka je bila sicer že pred leti pridobljena vsa potrebna projektna dokumentacija, žal pa naložba še ni bila uvrščena v plan izvedbe s strani države, si pa bomo za to še naprej prizadevali," pravijo na Občini.

Nekateri vozniki se na novo prometno ureditev požvižgajo: danes dopoldne so nekateri vozniki table, ki opozarjajo na spremembe, kratko malo ignorirali. 

Varnost na prvem mestu

Gregor Strmčnik, predsednik sveta KS Ankaran, je za Regional predstavil svoj pogled: "Temu, da se je občina odločila sanirati obstoječo cesto, ki je bila na nekaterih odsekih potencialno tudi smrtno nevarna, ni kaj oporekati. Ne bom se spuščal v to, ali je enosmerni režim prava začasna rešitev, lahko pa se vprašamo, zakaj je prišlo do takšnega stanja. Zato, ker je bila zgrajena vpadnica le do meje bodoče ankaranske občine. Gre za šikaniranje krajanov, ki so se odločili, da želijo živeti v svoji občini. Čeprav še vedno plačujemo v mestno blagajno kot ostali občani, vpadnica ni bila zgrajena do Jadranske ceste. To bo najbrž eden prioritetnih projektov nove občine. Do tedaj pa se bomo vozili v Koper prek Bertokov. Smo pač, kot kaže, drugorazredni občani."

Občina Koper pa na prvo mesto postavlja varnost vseh udeležencev v prometu: "Zaradi samih elementov ceste in premajhne širine ta cesta ne zagotavlja potrebne prometne varnosti, zato smo se odločili, da je na tem odseku treba izvesti nujna sanacijska dela in uvesti enosmerni prometni režim ter označiti površino, namenjeno pešcem in kolesarjem," razlagajo.

Delavci so postavili še horizontalno in vertikalno prometno signalizacijo ter hitrostne ovire. Na tem odseku bo veljala omejitev hitrosti 30 km/h.

Promet po omenjeni cesti bo ponovno stekel jutri, v petek, 19. julija, ko pa bo v veljavo stopil nov prometni, enosmerni, režim, in sicer v smeri od Srmina proti Jadranski cesti. Vožnja za tovorni promet bo prepovedana, kolesarji bodo imeli dostop tudi v obratni smeri (Jadranska cesta Srmin). 

fata |  26 .07. 2013 ob  06: 52
mogoče pa bi morala biti ta zapora podobna semaforjem v Mariboru...?
no ja.. |  23 .07. 2013 ob  08: 43
To je čista zajebancija s strani "dragega" gospoda župana (da ne bo pomote tudi jaz sem v prvem mandatu volil zanj... in če bi imel možnost bi ga ustoličil še za 20 let, da bi pojedel vse to kar je skuhal...) Res, da je Železniška cesta nekoliko ozka,vendar so se prometne nesreče dogajale izključno pred mostičkom v smeri proti Kopru ( ko je dež je tam kot na ledu..) in na križišču z Jadransko....
In za vse ki se vozimo v Koper bo to dnevno pomenilo 10 km več... no pa zračunajte si kolko je to na mesec al pa leto....
morda bi pa kar gospoda župana prosil za plačilno kartico ko grem naslednjič tankat ...
mali mujica od husice |  20 .07. 2013 ob  15: 17
-4
hahahaha prav vam je ankarančani ..
ako hočeste opčinu neka imajte tudi sankcije od nasega preljubog župana ..
dal bo vama popo vetra ..
se malo pa boste meli bonove i sankcije ko srbija 99 leta ..

POPO ZA PRECEDNIKA DRZAVE NASE SLOVENIJE !
Mario |  20 .07. 2013 ob  13: 08
-1
@Lojze, ne misliti da ja vse tako kakor ti perejo možgane, ker nas je že dosti kateri smo spregledali.Toliko samo v vednost.Ti pa verjami naprej, samo bodi pripravljen na grenek priokus.
Lojze |  20 .07. 2013 ob  10: 15
@Ankarančan..tebi pa res verjamem, da živiš v Ankaranu. Samo ne v Sloveniji: http://it.wikipedia.org/wiki/Ancarano_(Italia)
Lopovic |  19 .07. 2013 ob  16: 54
Popo ti verjamemo, res si bolan.
Ankarančan |  19 .07. 2013 ob  16: 35
-6
Živim v Ankaranu in se popolnoma strinjam z tako potezo Popoviča in njegovih služb,ker avtomobilski promet v obe smeri po tej cesti je bil zelo,zelo nevaren.Bravo župan dobra poteza.
Koprčan |  19 .07. 2013 ob  16: 05
-7
Še premalo je vse to.Ankarančani bi morali v Koperčez Ljubljano.Kaj so iskali to bojo dobili.
Za Klinar |  19 .07. 2013 ob  13: 41
Klinar hvala ti za povečanje prometa mimi Bertokov.
Mujo |  19 .07. 2013 ob  13: 27
-3
Šta svi glumite i serete ovde. Šta je Strmečnik napravio za nas koji zmo ovde od Luke, još ono malo kruha misli nsm uzet, e neće vala fom smo mi ovde.
Pazi zaseda |  19 .07. 2013 ob  11: 57
Danes policaji kasirajo kršiteljem.
bralec |  19 .07. 2013 ob  09: 47
@popofan : Bi želel a? Samo registracija ni prava...žal......je pa slika zelo strateško plasirana a? 1.Video in nato "slučajno" slično vozilo.....čudno da niso še tablic prekrili.....a?
1