FINANČNA UPRAVA BO RAZVESELILA SAMOZAPOSLENE: Danes prva izplačila za več kot 30.000 upravičencev

Slovenija

Finančna uprava RS (Furs) bo danes izplačala mesečni temeljni dohodek prvim samozaposlenim, ki so zaradi epidemije novega koronavirusa utrpeli izpad prihodkov. Za mesec marec lahko na svojih bančnih računih pričakujejo nakazilo v višini 350 evrov.

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki je v veljavi od 11. aprila, kot pomoč samozaposlenim predvideva oprostitev plačila socialnih prispevkov in izplačilo mesečnega temeljnega dohodka. Enaka pomoč je predvidena tudi za kmete, družbenike in verske uslužbence.

Za mesec marec bodo prejeli temeljni dohodek v višini 350 evrov, za meseca april in maj pa po 700 evrov. Denar bo izplačevala finančna uprava.

Za pridobitev pomoči je bilo treba prek Fursovega sistema eDavki oddati posebno izjavo, da zaradi epidemije ne morejo opravljati svoje dejavnosti oz. jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. Doslej je takšno izjavo vložilo 39.672 zavezancev, so pojasnili na Fursu.

Tisti, ki so vlogo oddali do 18. aprila, lahko nakazilo pričakujejo danes. Gre za več kot 30.000 upravičencev. Preostali bodo denar prejeli v enem od prihodnjih nakazil, ki sta predvideni do 10. maja in 10. junija.

Do pomoči so v skladu z veljavnim zakonom upravičeni tisti, ki so v marcu utrpeli vsaj 25-odstotno zmanjšanje prihodkov v primerjavi s februarjem oz. v aprilu ali maju vsaj 50-odstotno zmanjšanje prihodkov v primerjavi s februarjem.

Medtem pa je vlada v potrditev v DZ poslala predlog spremembe pogojev, in sicer naj bi bili do pomoči upravičeni tisti samozaposleni, ki jim bodo prihodki letos upadli za več kot 10 odstotkov glede na leto 2019. Če niso poslovali v celotnem letu 2019 oz. 2020, se bodo upoštevali povprečni mesečni prihodki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija