FIDES NA USTAVNO SODIŠČE: Po njihovem mnenju vladni odlok posega v ustavno in zakonsko urejeno pravico do stavke

Slovenija

Glavni stavkovni odbor zdravniškega sindikata Fides je sklenil, da na ustavno sodišče vloži zahtevo za presojo ustavnosti in zakonitosti odloka o opravljanju zdravniške službe v času stavke, ki ga je minuli teden sprejela vlada. Ocenjujejo namreč, da je odlok nezakonit in neustaven, saj posega v ustavno in zakonsko urejeno pravico do stavke.

V sindikatu pričakujejo, da bo ustavno sodišče zadevo obravnavalo prednostno in da bo do dokončne odločitve ustavilo izvajanje odloka. Poudarjajo, da odlok ne more predstavljati pravne podlage, na kateri bi lahko vlada določala obseg zdravniških storitev, ki sodijo v minimum delovnega procesa, "saj je ta zelo jasno in konkretno določen v zakonu", so zapisali v sporočilu za javnost.

Glavni stavkovni odbor se je tudi strinjal, da se bo v primeru kakršnega koli ukrepanja zoper stavkajoče na podlagi omenjenega odloka "uporabilo vsa pravna sredstva za zaščito interesov stavkajočih". To po njihovih navedbah vključuje tožbe, prijave na pristojne inšpektorate in po potrebi tudi podajanje kazenskih ovadb.

"V Fidesu poudarjamo, da so naše stavkovne aktivnosti izključno v interesu stabilnega javnega zdravstva in pacientov," so še zapisali. Vlada je imela po njihovih navedbah dve leti časa za stabilizacijo situacije v javnem zdravstvu. "Ker tega zavestno ni storila, zdaj aktivno krati pravice pacientov in zdravnikov, na kar ne moremo pristati," so še dodali.

Vlada je v četrtek sprejela odlok, s katerim določa zdravniške storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke zdravniškega sindikata Fides. Med drugim gre za storitve za ranljive skupine. Med storitvami, ki jih bodo zdravniki morali izvajati, so tudi storitve, na katere so pacienti napoteni s stopnjo nujnosti zelo hitro, izdajo zdravniških potrdil in bolniških listov, napotitve pacientov na nadaljnje zdravljenje in zagotavljanje informacij o zdravstvenem stanju oskrbovancev v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih ter druge storitve, potrebne za uveljavljanje pravic iz socialnih zavarovanj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Šperjo |  04 .03. 2024 ob  21: 54
Če ne bodo zamrznili ali končali stavke ... ne bodo končali svojega mandata .....pohlepneži samo tolčejo z repom......
kokodek |  04 .03. 2024 ob  16: 33
vlada naj se zgleduje po Južni Koreji, Fidesu ne sme popustiti. kdor ni zadovoljen z delom v javnih ustanovah, naj gre privat. Tam jih čakajo ugodnosti: 60 dni plačanega dopusta, izobraževanja in efektivno delo 3,5 ur na dan za veliko večjo plačo.
Stiv Rivs |  04 .03. 2024 ob  16: 07
Interes stavkajočih je ta, da hočejo dvig plač do 250 %.
Plače zdravnikov specialistov v Sloveniji so nekje na sredini EU plač zdravnikov.
Smo pod Italijo, Francijo in Španijo.
To kar hoče Fides je tako velik dvig, da bi prišli na sam vrh EU držav.
A tudi to je ustavna pravica ?

Uradni podatki na Eurostatu :
www.euronews.com/next/2023/08/11/doctors-salaries-which-countries-pay-the-most-and-least-in-europe
Lani so se plače zdravnikov dvignile za približno 30 %, kar v teh pregledih ni zajeto.