FAJONOVA ZAČUDENA: "Ne razumem, zakaj je ta izjava dvignila toliko prahu"

Slovenija

Izjava o tem, da je Slovenija na meji s Hrvaško pripravljena uvesti nadzor, ko ali če bo to potrebno, ni bila grožnja, je danes poudarila zunanja ministrica Tanja Fajon. Šefica diplomacije je na novinarski konferenci pred lokalnimi volitvami v odgovoru na novinarsko vprašanje dejala še, da ne vidi razlogov, da bi Slovenija tak nadzor uvedla.

"Pravzaprav ne razumem, zakaj je ta izjava dvignila toliko prahu. Ne gre za nič drugega kot to, da se vse države, ki so v schengenskem območju, lahko, če imajo kakršnakoli tveganja, odločijo uvesti notranje kontrole," je dejala Fajon. Pri tem je poudarila, da za zdaj ne vidi razlogov, da bi Slovenija tako ravnala.

Pojasnila je, da notranji nadzor meja že sedem let izvaja peščica držav znotraj schengenskega območja, kar pa je po njenih besedah v nasprotju s pravnimi podlagami, ki državam tak nadzor omejujejo na dve leti.

Ministrica je v ponedeljek spričo naraščajočega števila prihodov nezakonitih migrantov v EU dejala, da lahko za Slovenijo notranji nadzor, ki ga izvaja več držav članic schengenskega območja in je v nasprotju s pravom EU, predstavlja resen problem in velik izziv. Slovenija si po njenih besedah ne želi, da bi s porastom števila nezakonitih prebežnikov postala nekakšen žep. Zato ves čas opozarja svoje kolege v EU, da je treba v schengnu postaviti jasna pravila in omejiti notranji nadzor, če ta res ni potreben.

O vstopu Hrvaške v schengensko območje bodo notranji ministri držav članic predvidoma odločali 8. decembra. Če bo Svet EU podprl vstop, pa se bo schengnu pridružila 1. januarja 2023.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stiv Rivs |  19 .11. 2022 ob  09: 55
Tovarišica Fajon se bo morala sprijaznit s tem, da smo mi kot Hrvaška dve mali evropski državi.
Konec koncev so na meji s Hrvaško z obeh strani parcele v lasti fizičnih lastnikov, ki nimajo nobenega razloga, da bi se med sabo kregali.
Po Schengenu fizične meje ni več.
Tile naši in njihovi nacional-patriotski zanesenjaki bodo počasi utihnili in bo mir.
Govoriti o "našem","vašem" in "njihovem" je brez veze, ker je zemlja last legalnih lastnikov z imenom in priimkom.
Za pribežnike pa se nima Fajonova kaj hvalit.
V Italiji tudi jamrajo, da bi morala že "včeraj" uvesti poseben režim na italijansko-slovenski meji.
vseved |  19 .11. 2022 ob  08: 33
Hrvatom preprečit vstop v Shengen, to je edina pravilna odločitev.