FAJONOVA BI ZAMENJALA "NESTROKOVNEGA" KREKA: Odziv prvega moža NIJZ precej oster

Slovenija

Na NIJZ "trenutno potrebujemo predvsem pomoč in podporo vseh političnih strank, ne pa njihove kritike", je v odzivu na poziv predsedujoče SD Tanje Fajon, naj vlada razmisli o njegovi zamenjavi, dejal direktor NIJZ Milan Krek. Od politike bi pričakoval, da razume, da so strokovna institucija, in ne politični organ. Na Ukomu poziva ne komentirajo.

"Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki je strokovna in ne politična institucija, delam kot direktor, ki je zadolžen za poslovno in strokovno področje. S svojimi sodelavci delam v skladu z javno zdravstveno medicinsko stroko in komuniciramo z ljudmi na način, da bi razumeli, da gre za resno pandemijo, ki ima lahko resne posledice za celo državo in posameznika. Zato ocena Fajonove kaže na njen način razmišljanja, ki je vzet iz preteklosti, ker ona mojega strokovnega dela pač ne more ocenjevati," je v odzivu dejal Krek.

Žalosti ga, da del politike napada tiste, ki noč in dan garajo in se trudijo, da bi zajezili novi koronavirus, namesto da bi jih podpiral. "Na NIJZ dela 27 epidemiologov, ki trenutno obvladujejo celotno epidemijo, da ni treba zapirati šol, tovarn in družbe, kar smo doživeli ravno od vlade, v kateri je bila kot koalicijska stranka tudi SD in ki ni poskrbela, da bi imel NIJZ dovolj sredstev za delovanje, celo več, odvzela mu je velik del proračunskih sredstev in nas pustila v velikih finančnih težavah ob začetku epidemije," je opozoril.

Milan Krek

V kratkem času so po njegovih besedah reorganizirali NIJZ tako, da so sposobni obravnavati več kot 200 okuženih, medtem ko so bili v času prejšnje vlade "sposobni obravnavati do največ nekaj čez trideset okuženih, potem pa so državo zaprli". "In namesto, da bi se nam Fajonova zahvalila za naše delo, nas kritizira. Zanima me, zakaj to počne in s kakšnim razlogom," je oster Krek.

"Imamo namreč preveč resno strokovno delo v tem trenutku, da bi se ukvarjali še s takimi napadi na strokovno institucijo s strani politike," je opozoril. Konkretno bi od Fajonove tudi pričakoval, da bi pred ocenjevanjem njihovega dela v javnosti prišla na NIJZ in preverila, s kakšnimi težavami se srečujejo.

Predsedujoča SD Fajonova je namreč na premierja Janeza Janšo včeraj naslovila pismo, v katerem ga je med drugim pozvala, naj vlada resno razmisli o zamenjavi Kreka in vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina. Kreku posredno očita nestrokovno delo, Kacinu pa neprimerno komunikacijo.

Jelko Kacin 

Kacin njenega poziva ni želel komentirati, saj da gre za poziv, namenjen predsedniku vlade.

V uradu vlade za komuniciranje pa so zapisali, da dejavnosti Fajonove ne komentirajo, "je pa iskrena želja vseh, da vsi dosledno upoštevamo priporočila zdravstvene stroke pri boju s covidom-19". "Naj ob tem še posebej izpostavimo nošenje zaščitnih mask, razkuževanje, higieno kašlja in rok, upoštevanje socialne distance in uporabo aplikacije #OstaniZdrav," so dodali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  02 .10. 2020 ob  14: 57
-1
Kako všečno, Tanja... Res, kaj si ti naredila za Slovenijo?
Istriano |  02 .10. 2020 ob  11: 33
12
Mene moti tudi Fajonova. Ne vem, kaj je naredila za Slovenijo v vseh teh letih v Bruslju?