FAFANGEL ZNOVA IZSTOPIL IZ STROKOVNE SKUPINE: "Jaz se boga ne želim igrati"

Slovenija

Predstojnik centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel je izstopil iz strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 pri ministrstvu za zdravje. Kot razlog je navedel, da so sprejete odločitve pogosto v nasprotju z mnenjem epidemiološke službe in tudi z ustaljenimi protokoli in načinom dela epidemiologov.

Fafangel, ki je izstopil že iz prejšnje svetovalne skupine pod vodstvom Bojane Beović, se je nato znova vključil v prenovljeno svetovalno skupino, ki jo vodi Mateja Logar. "Ko sem prejel vaše povabilo za ponovno sodelovanje v strokovni skupini, sem resnično verjel, da bo v drugem krogu drugače. Drugače je res, slabše je," je zapisal v pismu ministru za zdravje Janezu Poklukarju. Ob tem je navedel, da je njegov izstop nepreklicen.

"V svetovalni skupini pri ministrstvu za zdravje glas epidemiološkega kolegija, ki ga zastopam, še naprej ostaja v manjšini in predstavlja le en glas," je pojasnil.

Odločitve, ki so po njegovem mnenju pogosto v nasprotju z mnenjem epidemiologov jih, kot je zapisal, spravljajo v stisko. "Zato pri tem ne morem in ne želim več sodelovati. Neprestano opozarjanje na nesmiselne odločitve, ki rušijo utečene postopke delovanja epidemiološke službe, in pisanje ločenih mnenj za zapisnik strokovne skupine je nesmiselno in neproduktivno," je bil jasen.

Ob tem je navedel, da je epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v zadnjih mesecih "prek vseh možnih kanalov podala številne predloge", ne glede na to, ali so bili vprašani ali ne. Predlagali so drugačen pristop pri obvladovanju epidemije, kot je bil sprejet. Kritičen je bil predvsem do aprilske 11-dnevne ustavitve javnega življenja v po njegovih besedah "nerazumljivi izvedbi" in pojasnil, da se mu zdi grozljivo, da bi odločal o tem, ali in koliko posameznikov lahko svobodno izrazijo svoje mnenje o čemerkoli na javnem (zunanjem) prostoru. "Jaz se boga ne želim igrati," je dodal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  20 .04. 2021 ob  12: 03
-1
Končno bo njegovemu infantilnemu cepetanju konec.
Dolgo, predolgo je rabil za odstop, a vendarle bolje pozno kot nikoli!
Ištrijan |  20 .04. 2021 ob  10: 00
Ma "hitro" si se ti to spomnil Mario.........
Fritla |  20 .04. 2021 ob  09: 49
Ste pozabili napisat to, da je epidemiološki kolegij , katerega je on predstavljal ,predlagal totalen lockdown z eno samo izjemo, katero je tudi odsvetoval.