FAFANGEL O NOVEM POSKOKU OKUŽB: "Situacija je resna, a ni tako grozna, kot se morda zdi na prvi pogled"

Slovenija

V ponedeljek so v Sloveniji ob 759 PCR-testih in 4461 hitrih antigenskih testih potrdili 1222 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v ponedeljek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 30 bolnikov, na intenzivni negi pa osem. V ponedeljek sta umrla dva bolnika s potrjeno koronavirusno okužbo.

Skupno je bilo v ponedeljek hospitaliziranih 76 bolnikov s potrjeno okužbo, torej zaradi in s covidom-19, kar je en več kot v nedeljo. Na intenzivnih oddelkih je s potrjeno okužbo skupno 13 bolnikov, kar sta dva več kot dan prej, so na Twitterju zapisali na ministrstvu.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužb trenutno znaša 642, kar je 54 več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 361, kar je 31 več kot dan prej, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Vodja centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel je ob predstavitvi posvetovalne skupine za covid-19, ki jo po novem vodi, komentiral tudi aktualno epidemično sliko v Sloveniji, kjer v zadnjih tednih zaradi širjenja podrazličic omikrona BA.4 in BA.5. število potrjenih okužb s koronavirusom zopet nekoliko narašča.

"Situacija je resna, pomembno jo je spremljati, a ni tako grozna, kot se morda zdi na prvi pogled," je poudaril. Kljub porastu številk je namreč večji del populacije po njegovih besedah bodisi cepljen proti covidu-19 bodisi je prebolel okužbo s koronavirusom, ali pa oboje in zato do neke mere zaščiten pred težjim potekom covida-19.

Ob tem je poudaril učinkovitost zaščitnih mask, za uporabo katerih pa se mora odločiti vsak posameznik, saj so le priporočene, in ne obvezne. Zaradi novih sistemov spremljanja epidemije covida-19 množično testiranje na koronavirus ni več smiselno, je še poudaril.

BONUS VIDEO: Preverili smo, kako prenašamo vročino v razgretem avtomobilu

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  30 .06. 2022 ob  14: 45
1222 potrjenih na osnovi česa? PCR testa? KRIMINALCI! PCR test lahko pokaze cisto vse, samo dovolj dolgo je treba iskati. To je rekel Kary Mullis, Nobelovec, izumitelj PCR testa/principa. Ubili so ga dva meseca preden so razglasili to lazno pandemijo. Smradi!
manemebasat |  29 .06. 2022 ob  18: 10
PCR testih? Mario, da te ni sram! Odgovarjal bos za zlocine proti clovestvu.