EVROPSKI DNEVI IN TEDEN KULTURNE DEDIŠČINE 2021: Pridite v Pokrajinski muzej Koper!

Koper

V sklopu Dni evropske kulturne dediščine (DEKD) in Tedna kulturne dediščine (TKD) so v koprskem Pokrajinskem muzeju za vas pripravili več dogodkov na katere vas vljudno vabijo, obiščete kakega (ali vse) izmed njih in se kulturno posladkajte!

Z razstavo PREHRANA V KOPRU IN NA NJEGOVEM PODEŽELJU OD ANTIKE DO KONCA 19. STOLETJA, ki je nastala v sodelovanju Pokrajinskega arhiva Koper in Pokrajinskega muzeja Koper in je na ogled v Pokrajinskem arhivu Koper, se pridružujejo projektu Slovenija – Evropska regija gastronomije 2021.

Razstava predstavlja prehransko dediščino skozi različna obdobja in različne družbene skupine na območju Istre: rimska kuhinja, prehrana v mestu, prehrana na podeželju, prehrana solinarjev, mediteranska trojka idr. S tem pregledom želijo predstaviti in ozaveščati javnost o prehranski dediščini in spodbujanju priprave starih jedi v sodobni kuhinji ali prehranskih inovacij, ki temeljijo na lokalni kuhinji.

Z razstavo napovedujejo izid knjige, ki bo izšla v začetku decembra, v kateri bo predstavljano obsežnejše raziskovalno gradivo, sestavine, recepti za pripravo jedi … Razstava se navezuje na stalno etnološko razstavo Srečanje lakote in izobilja v PMK, ki predstavlja kulturo prehranjevanja na prelomu iz 19. v 20. stoletje.

Družinska delavnica: Igrajmo se "mineštro"

Sobota, 25. september 2021, 10.00–12.00

Pokrajinski muzej Koper, Etnološka zbirka, Gramscijev trg 4-5, Koper

Na sobotni delavnici se boste v Etnološki zbirki seznanili z vzdušjem, ki je vladalo v preteklosti v primorskih domovih, ko so pripravljali potrebne sestavine za kuhanje mineštre. Tako se bomo preizkusili v ličkanju koruze, luščenju fižola in drugih zanimivih opravilih ter tudi pripravi pogrinjka za mizo. Dejavnost vodi kustodinja Tjaša Miklavčič.

Prost vstop.

Zaradi omejenega števila mest se je potrebno predhodno prijaviti. Prijave in info: tjasa.miklavcic@pokrajinskimuzejkoper.si (Tjaša Miklavčič).

Predstavitev in degustacija izbranih meščanskih in tradicionalnih istrskih jedi

Sobota, 25. september 2021, 17.00–18.00

Pokrajinski muzej Koper, Etnološka zbirka, Gramscijev trg 4-5, Koper

Predstavitev je namenjena spoznavanju prehranske dediščine na prelomu iz 19. v 20. stoletje ter njenem pomenu v sodobni kuhinji. Dejavnost vodi kustodinja Tina Novak Pucer.

Prost vstop.

INFO.: tina.novak@pokrajinskimuzejkoper.si, 041 214 884 (Tina Novak Pucer)

Dogodki bodo potekali v skladu z epidemiološkimi razmerami in navodili NIJZ. Pokrajinski muzej si pridržuje pravico do sprememb ali odpovedi. O morebitni spremembi vas bodo pravočasno obvestili.