EVROPSKE DRŽAVE Z 'DRAKONSKIMI' UKREPI: Nemčija, Italija, Avstrija zaostrujejo, Madžarska ni prepovedala še niti množičnega zbiranja

Svet

Po Evropi se nadaljuje zaostrovanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Danes je to med drugim storila Nemčija, dodatno zaostrovanje pa se obeta še v Italiji in na Portugalskem. Voditelji svoje državljane pozivajo k spoštovanju strogih ukrepov, do katerih je bil kritičen predsednik ZDA Donald Trump.

Nemčija zaprta vsaj do konca meseca, božič v družinskem krogu in brez silvestrovanj na prostem

V Nemčiji so danes deloma ustavili javno življenje in zaprli storitve najmanj do konca meseca. Zaprli so restavracije in bare, gledališča, kinodvorane in športne dvorane. Druženje so omejili na člane dveh gospodinjstev do največ deset oseb.

"Odvisni smo od sodelovanja, sprejemanja in razumevanja ljudi v naši državi, da bo to delovalo," je o teh ukrepih povedala nemška kanclerka Angela Merkel. "Odgovornost vseh je, da iz tega novembra naredimo skupen uspeh, preobrat," je poudarila.

Če jim bo uspelo v prihodnjih štirih tednih omejiti širjenje virusa v Nemčiji, bodo vzpostavljeni pogoji za "znosen december", je povedala kanclerka. Še vedno bodo veljala določena pravila za zajezitev virusa, a bo več svobode, je dodala.

"To bo božič v znamenju koronavirusa, vendar pa to ne bo osamljen božič," je še povedala. Božično praznovanje bo verjetno lahko potekalo v družinskem krogu, je dejala. Ne vidi pa možnosti množičnih silvestrovanj.

Izpostavila je, da so se številni ljudje na nove ukrepe odzvali z razumevanjem. "Vendar še vedno obstajata dvom in zavračanje," je povedala.

Conte: ne more biti dileme med pravicami posameznika in kolektivnim zdravjem

Veliko nezadovoljstva z zaostrovanjem ukrepov je v zadnjem času tudi v Italiji, kjer so izbruhnili nasilni protesti. Premier Giuseppe Conte, ki je danes napovedal dodatno zaostrovanje ukrepov, je dejal, da razume jezo in utrujenost državljanov.

"Vendar pa ne more biti dileme med pravicami posameznika in kolektivnim zdravjem ter potrebami gospodarstva. Bolj ko bomo ravnali krivuljo epidemije, hitreje bomo lahko odpravili ukrepe," je dejal Conte in hkrati pohvalil dosedanje napore sodržavljanov pri izvajanju ukrepov za zajezitev covida-19.

V okviru novega zaostrovanja nameravajo popolno zapiranje javnega življenja uvesti le v žariščih, ne pa po vsej državi, je povedal premier. Ne bi bilo pametno, da se krepijo omejitve v regijah, ki jih je epidemija manj prizadela, je dodal.

Bodo pa povsod ob koncih tedna morale ostati zaprte vse trgovine in lokali v nakupovalnih centrih, razen živilskih trgovin, trafik in lekarn. Zaprli bodo muzeje in galerije. V barih in lokalih bodo še dodatno zmanjšali mesta za strežbo za polovico.

Možno bo tudi uvesti omejitve potovanj med regijami z visoko stopnjo okuženosti prebivalstva. Prav tako nameravajo podaljšati obdobje prepovedi večernih izhodov iz stanovanj.

Stanje v državi po besedah Conteja sicer še ni tako resno, kot je bilo spomladi. Stanje v bolnišnicah, še posebej na intenzivni negi, po njegovih besedah še ni zaskrbljujoče.

V tednu dni ima Avstrija v bolnišnicah za 62 odstotkov več bolnikov

Se pa medtem s preobremenjenostjo že soočajo avstrijske bolnišnice, je danes posvaril tamkajšnji minister za zdravje Rudolf Anschober. Če se bo sedanji trend nadaljeval, bo v drugi polovici novembra stanje že kritično, je opozoril.

V samo tednu dni se je število bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah povečalo za 62 odstotkov, na intenzivni negi pa kar za 78 odstotkov, je še opozoril minister in pozval k striktnemu upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja virusa.

S torkom bodo sicer v državi, kjer so v zadnjem dnevu potrdili 4135 okužb s koronavirusom, začeli veljati novi ukrepi.

Portugalska pripravljena na razglasitev izrednih razmer

Ukrepe za zajezitev novega koronavirusa nameravajo v sredo zaostriti tudi v večjem delu Portugalske. Tamkajšnji premier Antonio Costa je zato danes predsedniku države Marcelu Rebelu de Sousi predlagal razglasitev zdravstvenih izrednih razmer, ki bi omogočile strožje ukrepe. V državi je sicer danes nacionalni dan žalovanja za 2544 smrtnimi žrtvami covida-19.

Madžarska zaenkrat brez strogih ukrepov

Madžarska vlada pod vodstvom premierja Viktorja Orbana pa v nasprotju s številnimi drugimi evropskimi državami doslej še ni uvedla omejitev glede množičnega zbiranja, prav tako so odprte trgovine in šole. Orban je v petek pozval k spoštovanju pravil o uporabi zaščitnih mask. Te so že nekaj časa obvezne v kinodvoranah, gledališčih, trgovskih centrih in v javnem prevozu, od danes pa jih je treba uporabljati tudi v restavracijah in športnih prireditvah.

Na Madžarskem je v zadnjih 24 urah umrlo 70 bolnikov s covidom-19, potrdili pa so še 3581 novih okužb s koronavirusom. Skupaj so zabeležili več kot 82.700 okužb z novim koronavirusom, za posledicami okužbe je umrlo 1889 ljudi.

Trump: zaradi 'drakonskih' ukrepov bo propadlo ameriško gospodarstvo

Ameriški predsednik Donald Trump je medtem med volilno kampanjo pred torkovimi volitvami napadel "drakonske" ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa v Evropi. Dejal je, da jih bo posnemal njegov demokratski tekmec Joe Biden, zaradi česar da bo potem ameriško gospodarstvo propadlo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija