EVROPSKA NOČ RAZISKOVALCEV NA UP: Preverite, kaj vse bo ponujala (VIDEO)

Koper

V petek, 24. septembra, bo na Univerzi na Primorskem potekala Evropska noč raziskovalcev, ki je letos organizirana pod sloganom ZnAnosT za vsE (Research for All) – ‘ZATE’. Zaradi epidemiološke situacije in veljavnih ukrepov za zajezitev širjenja okužb s covid-19 bodo delavnice, ogledi, predstavitve in druge vsebine izvedene delno v živo, delno pa prek spletne konferenčne platforme Zoom. Program Evropske noči raziskovalcev UP si lahko ogledate na povezavi ern.um.si.

V atriju Pretorske palače v Kopru bodo v petek od 8. do 15. ure potekale različne delavnice. Obiskovalci si bodo lahko ogledali kitajsko čajanko, ustvarjali v likovni delavnici, vstopali v zanimiv svet naravoslovja ali obiskali EU kotiček.

Na UP FAMNIT bodo lahko v laboratorijih odkrivali moč antioksidantov in spoznali aromatične rastline.

V Arheološkem parku Simonov zaliv v Izoli bodo obiskovalci kuhali po receptih antične rimske kuhinje, izdelovali mozaik in si ogledali ostanke rimske vile.  

V Mitskem parku v Rodiku bodo oživele zgodbe o mitski krajini.

Na spletnih okroglih mizah bodo udeleženci izvedeli, kako poteka zaposlovanje v trajnostno naravnanih podjetjih, pogovor bo tekel tudi o izzivih in priložnostih 'modre rasti'. Predstavljeni bodo rezultati terenskih raziskav na projektih #TourismFromZero in #LocalsFromZero ter raziskave o delfinih v slovenskem morju. Prikazane bodo tudi gibalne vaje, priprava zdravega krožnika, predstavljeno bo tudi, kako lahko poteka fizioterapija na daljavo v času izrednih razmer.

Posnetki vseh delavnic, predstavitev in ogledov bodo v prihodnjem tednu dostopni tudi na spletni strani Univerze na Primorskem. Že sedaj pa si lahko v  avli Armerije na Rektoratu UP ogledate razstavo - multisenzorna prestavitev: POLYLEG 0.1 -  časovna matrica upodobitve, ki bo na ogled do konca meseca.