EVROPO PRETRESA SMRT NAJMLAJŠE ŽRTVE KORONAVIRUSA: Umrla 16-letnica, v Srbiji več zapornih kazni zaradi kršitve samoizolacije

Svet

Francijo je pretresla smrt 16-letne Julie, ki je umrla za boleznijo covid-19. Najstnica je pred tednom dni le malo kašljala, v sredo pa je postala najmlajša žrtev te bolezni v Franciji. V Srbiji so danes izrekli prve tri sodbe zaradi kršenja ukrepa obvezne samoizolacije. Sodniki so jim na sojenjih, ki so potekala prek spleta, dosodili zaporne kazni v višini od dveh do treh let, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Z novim koronavirusom se je sicer doslej v Srbiji okužilo 528 ljudi, covid-19 pa je zahteval devet življenj.

"Nikoli ne bomo vedeli, zakaj," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala mama najstnice, Sabine. V Franciji je do zdaj virusu podleglo skoraj 1700 ljudi. Ob smrti dijakinje so se mnogi zavedli svaril strokovnjakov, da novi koronavirus ne ogroža le starejših ali ljudi s kroničnimi boleznimi.

"Malo je kašljala", tako kot mnogi ob koncu zime, je povedala Julijina mama. Kašelj si je lajšala s sirupom za kašljanje in inhalacijami. V soboto pa jo je začelo tiščati v pljučih. "Nič hujšega, le težko je prišla do sape," se spominja Sabine.

Kmalu zatem je imela Julie napade kašlja, zato jo je mati odpeljala k zdravniku. Ta je poklical reševalce, prišli pa so gasilci, ki se v Franciji pogosto odzovejo na nujne klice. Od glave do pet so bili v zaščitnih oblačilih, z maskami in rokavicami. "Bilo je kot v 'Zoni somraka'," je povedala Sabine. Gasilci so dali Julie kisikovo masko in jo prepeljali v najbližjo bolnišnico v Longjumeauju južno od Pariza. Tam so ji slikali pljuča in testirali za novi koronavirus. Na izvide je počakala doma.

Zdravniki so ji povedali, da so rentgenske slike pokazale pljučni edem, a "nič resnega". Tisto noč je imela Julie znova težave z dihanjem in z reševalnim vozilom so jo prepeljali v znano pediatrično kliniko Necker v Parizu, kjer so opravili še dva testa za koronavirus.

V torek so jo sprejeli na intenzivno nego. Ko jo je Sabine obiskala, je bila Julie prestrašena. Lahko je govorila, vendar je bila izčrpana in tožila je, da jo boli srce. Zadnja testa za koronavirus sta bila negativna. "Vrata njene sobe so bila odprta, sestre so bile brez zaščitnih oblačil in zdravnik mi je s palcem navzgor pokazal, da je vse v redu," je povedala Sabine.

Bilo je pozno in Sabine je hčerki zaželela lahko noč in odšla domov. Nekaj ur kasneje so jo klicali iz bolnišnice in ji povedali, da je bil eden od testov za covid-19 pravzaprav pozitiven, Julijino stanje pa se je poslabšalo, tako da so ji morali v sapnik vstaviti cevko, da je lahko dihala.

"Ne moremo verjeti, to mora biti napaka. In zakaj je izvid prišel tako pozno," je takrat razmišljala Sabine.

Nekaj po polnoči so znova klicali iz bolnišnice in rekli Sabine, naj hitro pride. "V tistem trenutku me je zagrabila panika. Samo nekaj besed, pa veš, kaj pomenijo," je dejala. Skupaj s starejšo hčerko Manon sta odhiteli v Pariz, a je bila Julie ob njunem prihodu že mrtva. "Njena koža je bila še topla," se spominja Sabine.

Časa za slovo je bilo malo in Sabine je takrat zadnjič videla svojo hčerko. Njeno truplo so takoj izolirali, njena oblačila in osebne predmete pa so sežgali. Da bi omejili nevarnost okužbe, se bo Julijinega pogreba lahko udeležilo le deset ljudi, krsta pa bo zaprta, še poroča AFP.

Sodišče v Dimitrovgradu pa je dopoldne 38-letnika iz Niša obsodilo na najvišjo možno kazen treh let zapora, ker v času epidemije novega koronavirusa ni ravnal v skladu z zdravstvenimi predpisi. Kršil je obvezno samoizolacijo, ki mu jo je sanitarna inšpekcija odredila po vrnitvi v Srbijo. Na sodbo, ki so jo podali prek videopovezave, se lahko še pritoži.

V drugem tovrstnem sodnem postopku je sodišče v mestu Požarevac moškega iz okolice tega mesta obsodilo na dve leti zapora, ker je zapustil samoizolacijo. Na dve leti in pol zapora pa je isto sodišče obsodilo še tretjega moškega iz mesta Žabari. Tudi ta je bil obsojen, ker po povratku v domovino ni upošteval ukrepa obvezne samoizolacije. Tudi ti dve sodbi še nista pravnomočni in se lahko obdolženca pritožita.

Zaradi suma kršenja samoizolacije je sicer v Srbiji trenutno v priporu 112 ljudi, navaja srbska radiotelevizija RTS.

Srbska policija izreka tudi kazni zaradi kršenja policijske ure, ki so jo srbske oblasti v okviru soočanja z novim koronavirusom uvedle sredi meseca. V kraju Stari Banovci so 41-letniku dosodili 50 dni zapora, 34-letniku pa denarno kazen v višini 50.000 dinarjev (425 evrov).

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija