EVROPA SE ZNOVA ZAPIRA: Najbolj stroge ukrepe ima trenutno Belgija

Svet

V več članicah EU bodo danes ali v prihodnjih dneh v veljavo stopili strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, ki se spet pospešeno širi. V Nemčiji od danes ne bodo več smeli obratovati bari in restavracije, v Belgiji pa do 13. decembra uvajajo še strožje ukrepe, ki po besedah premierja Alexandra De Crooja pomenijo karanteno.

V Nemčiji bodo danes delno ustavili javno življenje in zaprli storitve do najmanj konca meseca. Zaprli bodo restavracije in bare, gledališča, kinodvorane in športne dvorane. Profesionalne tekme bodo lahko potekale brez gledalcev.

Odprti pa bodo ostali vrtci in šole, kjer bodo zaostrili higienska pravila. Prav tako bodo ostali odprti frizerski saloni. Druženje bo omejeno na člane dveh gospodinjstev do največ deset oseb.

V Belgiji, trenutno najhuje prizadeti članici EU v pandemiji covida-19, danes zaostrujejo ukrepe in uvajajo karanteno, ki bo veljala do 13. decembra. Še naprej bo med polnočjo in 5. uro veljala policijska ura. V Bruslju in Valoniji ta ostaja med 22. in 6. uro. Zaprte bodo trgovine z nenujnim blagom, frizerski, kozmetični in masažni saloni. Še naprej ostajajo zaprti bari in restavracije ter kulturna in športna prizorišča.

Gospodinjstva bodo na teden lahko na obisk sprejela samo enega človeka, ki ne živi z njimi. Šolske počitnice pa bodo podaljšali do 15. novembra. Delo od doma je obvezno, kjer je to mogoče.

Podobni strogi ukrepi bodo od torka med drugim v veljavi še v Avstriji in Grčiji. Na Portugalskem bodo v četrtek znova zaostrili ukrepe in delno zaprli državo, v Angliji pa bodo v četrtek za štiri tedne, to je do 2. decembra, ustavili javno življenje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija