EVGENIJ KOMLJANEC: "Imamo zelo malo okuženih in ne moremo deliti usode cele Slovenije"

Izola

Vlada počasi rahlja ukrepe, a direktor ZD Izola Evgenij Komljanec je mnenja, da ne morejo po celi državi veljati enako restriktivni ukrepi in da bi mogli biti ti selekcionirani. V Izoli, denimo, že več kot štiri tedne ni bilo nove okužbe, kot tudi v Piranu. Nasploh je na Obali zelo malo okuženih in zato ne moremo deliti vsi usode cele Slovenije, je prepričan Komljanec.

Preden je vlada omejila gibanje na občine, je Komljanec javno na Facebooku predlagal, da bi se prepovedalo gibanje ljudi v radiju 20 kilometrov od stalnega bivališča, saj je Slovenija specifična zaradi svoje majhnosti in veliko majhnih občin, vendar njegovemu predlogu takrat ni nihče prisluhnil.

Vlada je ta teden začela z rahljanjem ukrepov in eden od prvih bo ta, da bodo lastniki nepremičnin v drugih občinah lahko dostopali do njih. Komljanec se boji, da odlok odpira pot za vrsto manipulacij. Poleg tega prihajajo še prvomajski prazniki. "Nekdo, ki ima vikend, ima pravico iti v drugo občino, vikend pa ima v najemu … Kdo bo to kontroliral?" se sprašuje.

"Treba je začeti delovati, ker se slabšajo drugi zdravstveni problemi"

V obalno-kraški regiji je trenutno 23 okuženih z novim koronavirusom. "Bistveno se mi zdi poudariti, da se ne more v celi Sloveniji enako sprejemati vseh ukrepov. V Šmarju pri Jelšah je druga slika, tam je 10.000 prebivalcev in 160 okuženih. Izola ima več kot 15.000 prebivalcev in nima niti enega novega okuženega (do zdaj imajo štiri, op. a.). Prvi smo sprejeli ukrepe, še preden nam je kdo rekel, da jih moramo. Zaprli smo dom za starejše občane, ambulante," nadaljuje direktor ZD Izola.

V Občini Izola so že 15. aprila razpustili krizni štab, "zato, ker nimamo nobenega novega primera. Zagnali smo vse specialistične dejavnosti. Dela se večjo škodo, če se ne obravnava ljudi, kot če se jih," dodaja. "Treba je začeti delovati, ker se slabšajo tudi drugi zdravstveni problemi, čakalne vrste … Razlika je tam, kjer je veliko okuženih, v Izoli in Piranu pa že štiri tedne nimamo nobenega novega okuženega."

Je na Obali večja prekuženost?

Kot meni Komljanec, bi morala vlada malce "razbremeniti" kraje na Obali. "Zakaj ne bi mogli iz Izole v Piran? Ne po trgovinah, ampak zaradi osnovnih stvari. Ne moremo deliti usode cele Slovenije. Če smo zelo pridni in smo se zelo držali ukrepov, je očitno pri nas drugače. Možno je tudi, da smo imeli virus že prej in je toliko večja prekuženost na Obali."

Vlada je z novim odlokom dodala med izjeme tudi nekatere športne dejavnosti, med njimi tenis, golf in balinanje. "Morali bi malo razširiti ta nabor," je prepričan Komljanec. "Lahko bi se šlo tudi jadrat, surfat, veslat, kajtat, supat … Na supu ni pretirane gužve," doda. Ob tem spomni, da balinajo večinoma ljudje, stari nad 65 let, ki so v rizični skupini. "Pandola nam niso dali, a smo hvaležni, da lahko boćamo (balinamo, op. a.)," se pošali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kaslc |  20 .04. 2020 ob  18: 52
Kam je izginila moja objava
Tom |  18 .04. 2020 ob  21: 40
Kam je izginila objava od "Avše"? Torej tudi na spletnem mediju "REGIONAL" razumejo demokracijo skozi cenzuro! Bravo, vlada JJ vam bo namenila piškotek!
Tom |  18 .04. 2020 ob  13: 48
-2
Bravo "Honda"! Najbolj zapriseženi levičarji se obnašajo, kot najbolj zadrti desničarji ! Manjka samo še to, da taisti levičarji za upokojence, "forešte" in starejše od 65 let zahtevajo, kot npr. v Varšavskem getu, da si na rokav nadenejo trak z označbo !
Honda |  18 .04. 2020 ob  09: 02
Ke bala, ma ne morem verjet, sem bolj ta rdeč ampak kao moji so najbolj proti ukrepom omejitvi gibanja ki jih ravno ne moj Janša speljuje. Opažam da smo rdeči bolj desni in desni bolj rdeči, roba za krepat.
Tom |  17 .04. 2020 ob  21: 49
-21
Bravo Avša, odlično napisano! Zgolj vprašanje, zakaj bila tako prizanesljiva? Solinar, ne me j.... z lokalci in podobnimi človeškimi bitji prebivajočimi na obali, so ljudje, ki na obali razmišljamo tudi drugače in takim omejencem in tebi podobnim znamo na kratko reči zgolj besedico na j ! Za vse, ki podpirate tovrstne kretenske omejitve, bi bila primerna prepoved izhoda iz stanovanja ali hiše, ker je virus neumnost dosti bolj nalezljiv in škodljiv! No, sedaj pa kar po "palcu navzdol", saj to je edino, kar znate ali ste sposobni v svojem bednem življenju ustvarit!
solinar |  17 .04. 2020 ob  20: 37
20
Avša, tebi pa priporočam, da prepustiš komentiranje ukrepov, ki se nanašajo predvsem za obalo obalnim prebivalcem .
solinar |  17 .04. 2020 ob  20: 33
Žiga, res je nisem prestrašen ampak zelo jezen.
solinar |  17 .04. 2020 ob  20: 32
30
Čestitam g. Komljanec. Prvi človek, ki je znal reči bobu bob.
Dobili bomo par tisoč potencialno okuženih celincev, sami pa moramo opravičevati pot iz Lucije v Izolo.
Zahtevam, da župana ki sta sprožila ta neživljenski ukrep, tudi ta vikend fotografirata sprehajalce po Portoroški in Koperski promenadi.
G. Genio Zadkovič, pozivam vas, da ste bolj aktiven v dobrobit vaši volivcev in občanov občine Piran.
ZigaZois |  17 .04. 2020 ob  19: 23
24
Avša,
Nismo prestrašeni ampak jezni !
Koper |  17 .04. 2020 ob  17: 05
45
Niti mi nismo šli v Koper.Od trenutka ko so napovedali karanteno smo se striktno držali pravil.
In to zato,da bo za praznike lahko prišla ta golazen Slovenska sejat kugo po obali in ogrožat naše starše in nas.
Darko |  17 .04. 2020 ob  16: 50
43
ne morejo veljati enaki ukrepi po celi državi. Mi smo upoštevali restriktivna pravila in imamo malo okuženih.
Zato pa bo zdaj pol Slovenije prišlo na Obalo se sončit, družit, kolesarit, surfat, piknik na plaži in bo virus tu.
Ni prav. Mi nismo šli niti do Kopra.
Guglielmo |  17 .04. 2020 ob  16: 25
25
Ocitno je velikemu vodji in njegovim prisklednikom čisto vseeno ali Istrani se obstajamo ali ne.Saj z svojimi ukrepi samo seje sovrastvo saj drugega tudi ne zna..Bo moral se malo pojesti da se mu uresničijo mokre sanje
1