EU v krepitev čezmejnega varstva potrošnikov

Svet

Evropska komisija je začela posvetovanje s potrošniki, organizacijami za varstvo potrošnikov in podjetji, da bi raziskala možnosti za čim boljšo krepitev čezmejnega varstva potrošnikov. Kot poudarja, bi moralo imeti 500 milijonov evropskih potrošnikov enake pravice ne glede na to, ali kupujejo doma, v drugi državi EU ali na spletu v Evropi.

Rezultate javnega posvetovanja bo komisija upoštevala pri stalnih prizadevanjih za izboljšanje vseevropske mreže izvršilnih organov za varstvo potrošnikov. Ta mreža ima ključno vlogo pri zagotavljanju, da imajo ljudje po vsej EU enake pravice, ne glede na to, kje ali pri kom nakupujejo. Posvetovanje bo potekalo do 31. januarja 2014.

Komisijo med drugim zanimajo mnenja o tem, kakšna preiskovalna in intervencijska sredstva bi nacionalni izvršilni organi potrebovali za boljše sodelovanje pri obravnavanju kršitev potrošniške zakonodaje, ki se nanašajo na več držav, ter o sankcijah, ki bi bile potrebne za boljše preprečevanje kršitev, so sporočili v Bruslju.

Zaradi trenutnih omejitev javnega financiranja je ključno vprašanje tega posvetovanja, ali bi lahko bolj usklajen pristop na ravni EU pomagal pri združevanju sredstev in strokovnega znanja ter zagotovil učinkovito skupno izvrševanje zakonodaje za boj proti kršitvam, ki škodujejo potrošnikom in podjetjem v EU, so še zapisali.