EU SLOVENIJI DALA SREDSTVA ZA POVEČANJE ZATOČIŠČ: Za sprejem na tisoče ljudi v primeru krize ali katastrofe

Slovenija

Evropska unija je Sloveniji, Hrvaški, Poljski, Španiji, Švedski in Turčiji dodelila 116,6 milijona evrov za povečanje zalog kriznih zatočišč, ki bi lahko v primeru krize ali katastrofe sprejela na tisoče ljudi.

"Gre za pomemben korak v odzivanju EU na krize, saj povečuje našo pripravljenost na nenadne velike premike ljudi," je ob tem poudaril evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Zatočišče je osnovna človekova potreba, vendar gre za veliko več kot le streho nad glavo, je poudaril in dodal: "Zatočišče zagotavlja varnost, zaščito in dostojanstvo ljudem, ki so bili pregnani s svojih domov."

V zadnjih letih smo bili priča vse večjemu številu razseljenih oseb: v Ukrajini in zunaj njenih meja zaradi ruske invazije, v Turčiji in Siriji zaradi hudih potresov, pa tudi tu v EU zaradi vse večjih nevarnosti, kot so nedavne poplave in požari v naravi, je poudaril.

Zaloge v okviru mehanizma rescEU bodo sestavljene iz vrste visokokakovostnih bivalnih enot za nujne primere, kot so lahke montažne konstrukcije, zložljivi kontejnerji in zasilni šotori.

Bivalne enote bodo dopolnjevale druge naprave, kot so tuši in stranišča, industrijske kuhinje, pralnice in skupni prostori, pri čemer bo posebna pozornost namenjena varnim območjem za otroke in najranljivejše skupine ljudi. Petina enot in skupnih prostorov je namenjena ljudem z omejeno mobilnostjo ali invalidom.

Prve nastanitvene enote bodo na voljo v naslednjem letu, da bi državam prejemnicam pomagale v primeru potrebe po hitri namestitvi velikega števila ljudi, so sporočili v Bruslju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija