EU BO UKRAJINI DOBAVILA MILIJON IZSTRELKOV: "Da bi to dosegli, moramo močno povečati proizvodnjo v Evropi" (FOTO)

Svet

Voditelji držav članic EU so včeraj podprli ponedeljkov dogovor zunanjih in obrambnih ministrov držav članic o dobavi milijona topniških izstrelkov Ukrajini v prihodnjih 12 mesecih. Pozdravili so tudi pogajanja o konvenciji o mednarodnem sodelovanju pri pregonu vojnih zločinov, ki jih bo maja gostila Slovenija.

Evropski svet, ki se ga udeležuje tudi premier Robert Golob, je v včeraj potrjenih sklepih zagotovil nadaljnjo gospodarsko, finančno, humanitarno in vojaško podporo Ukrajini pri njenem spopadanju z rusko agresijo.

Pozdravili so dogovor o nadaljnjih dobavah topniškega streliva Ukrajini, ki so ga zunanji in obrambni ministri članic dosegli v ponedeljek. Načrt, ki vključuje dobavo iz obstoječih zalog držav članic in prek skupnih nakupov, predvideva, da bo EU Ukrajini v prihodnjih 12 mesecih dobavila milijon topniških izstrelkov.

"Evropska unija je trdno zavezana zagotavljanju polne odgovornosti za vojne in druge najhujše zločine, povezane z rusko agresijo na Ukrajino," so še zapisali.

Ob tem so pozdravili pogajanja o novi konvenciji o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, zločinov proti človečnosti, vojnih zločinov in drugih mednarodnih zločinov.

Diplomatsko konferenco o tej konvenciji bo v drugi polovici maja gostila Slovenija, ki je tudi med pobudnicami priprave te mednarodne pogodbe. Pobudi se je doslej pridružilo skoraj 80 držav, je v ponedeljek v Bruslju dejala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Voditelji so včeraj poleg tega obsodili spolno nasilje in nasilje na podlagi spola. "Rusija mora zagotoviti varno vrnitev Ukrajincev, ki so bili prisilno prepeljani ali deportirani v Rusijo, predvsem otrok," so poudarili. Pri tem so omenili priporna naloga za ruskega predsednika Vladimirja Putina in rusko komisarko za pravice otrok Marijo Lvovo-Belovo, ki ju je izdalo Mednarodno kazensko sodišče (ICC).

V sklepih o Ukrajini so prav tako zagotovili nadaljnjo podporo Moldaviji spričo aktivnosti tujih akterjev, ki destabilizirajo razmere v državi. Evropski svet je Evropsko komisijo pozval, naj pred prihodnjim zasedanjem predstavi paket ukrepov za podporo tej državi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  24 .03. 2023 ob  14: 31
Ta golazen nas bo povlekla v novo svetovno vojno.
manemebasat |  24 .03. 2023 ob  13: 32
Prekleta banda ogabna!