ETERIČNA OLJA NISO NEDOLŽNA: Posledice nepravilne uporabe so lahko zelo resne zdravstvene težave!

Trendi

Eterična olja postajajo v zadnjih letih vse bolj nepogrešljiv del domače lekarne in gospodinjstva. A se marsikdo premalo zaveda, kako močan je lahko njihov učinek. Nanašanje nerazredčenih olj neposredno na kožo in njihovo uživanje sta le dve izmed napak, ki jih lahko storimo pri njihovi uporabi. Posledice so lahko zelo resne zdravstvene težave, posebej pri otrocih, nosečnicah in kroničnih bolnikih, zlasti tistih z okvarami ledvic in jeter.

Eterična olja so izredno dragocena za človeka, vendar je pri njihovi uporabi potrebna velika previdnost. Že pri njihovem nakupu je pomembno, da se odločimo za kakovostna eterična olja, po možnosti iz ekološko pridelanih rastlin; ta olja so tudi nekoliko dražja od manj kakovostnih. Cenejša olja iz nekakovostnih, pokvarjenih ali ponarejenih snovi lahko škodujejo zdravju. Je pa za zdravje škodljiva tudi nepravilna raba kvalitetnih olj.

Če vzamemo za primer brinovo eterično olje, je njegova uporaba strogo prepovedana nosečnicam, ljudem z občutljivo kožo in ledvičnim bolnikom. Prav tako jih ne smemo dajati majhnim otrokom. Za nanos na kožo se uporablja manj kot odstotna koncentracija tega olja, saj močno spodbuja delovanje ledvic. V prevelikih količinah lahko povzroči vnetje ledvic in zastajanje vode v organizmu. To je le eden od primerov.

Pri nakupu eteričnih olj bodite pozorni, da so ustrezno označena in certificirana. Ne nanašajte jih neposredno na kožo, ne da bi jih prej razredčili, razen eteričnega olja sivke. To je edino olje, ki ga lahko nanesete neposredno na kožo.

Eteričnih olj v nobenem primeru ne nanašajte na sluznico in predvsem jih ne uživajte. Res je, da je v nekaterih državah v tujini že razvita praksa uživanja eteričnih olj, ki naj bi med drugim nadomestila učinkovanje antibiotikov. Vendar eterična olja za uživanje predpisujejo samo zdravniki, biokemiki in farmacevti. Izjema so eterična olja, primerna za začinjanje jedi (na primer eterična olja bazilike, vrtnice ali pomaranče), ki jih lahko uporabimo v kulinariki. Takšna olja so ustrezno označena.

Za telo je najbolj strupena uporaba eteričnih olj v prevelikih količinah, še posebej pri neposrednem nanosu na kožo. Če eteričnih olj ne poznate dovolj dobro, poglejte v strokovni priročnik, kjer natančno piše, kako pravilno uporabiti določeno olje. Nasvetom na spletu se raje izognite, saj so pogosto nepreverjeni.

Pozorni moramo biti tudi na součinkovanje eteričnih olj, predvsem z drugimi zdravili oziroma farmakološkimi sredstvi in terapijami. Pri uporabi eteričnih olj naj bodo posebej pozorni ljudje, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi, antidepresive, pomirjevala, diuretike in zdravila za zniževanje krvnega tlaka.

Posebej se je treba izogniti istočasni uporabi homeopatskih pripravkov in eteričnih olj poprove mete, evkaliptov, kamilic in črnega popra. Ljudje, ki imajo kemoterapije, naj se izognejo eteričnim oljem, ki obremenjujejo jetra in ledvice. In še bi lahko naštevali.

Zato je zelo pomembno, da eterična olja uporabljamo previdno in predvsem po preverjenih priporočilih stroke. Samo v tem primeru bodo postala naši 'najboljši prijatelji', ko gre za zdravje in dobro počutje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija