EROS RAMAZZOTTI, LAURA PAUSINI IN AL BANO SE LAHKO VESELIJO: V Italiji bi zvišali kvoto domače glasbe na radiu

Svet

Eros Ramazzotti, Laura Pausini in Al Bano se po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA lahko veselijo, saj naj bi italijanske radijske postaje bolj spodbujale nacionalno glasbo v programih. Vladajoča stranka Liga je v parlament v Rimu poslala predlog zakona, po katerem bi radijske postaje v prihodnje predvajale 33 odstotkov italijanske glasbe.

Na ta način bi bila vsaka tretja pesem delo italijanskega avtorja. Deset odstotkov predvajane italijanske glasbe naj bi bilo delo mladih glasbenikov ali pa produkcija majhnih italijanskih založb, piše v predlogu zakona, ki je že sprožil razprave v Italiji.

Italijanska glasba naj bi bila po osnutku zakona priznana kot "umetniška in kulturna dediščina republike". Italijanski komunikacijski sistem pa bi moral zagotoviti, da bi se radijske postaje držale teh pravil. V primeru neupoštevanja predpisov bi grozila prepoved oddajanja do enega leta, predlaga zakon. Pobudnik zakona Alessandro Morelli upa, da bodo njegov predlog podprle vse stranke v parlamentu. "Pomembno je, da italijansko glasbo podprejo vse stranke," je dejal.

Podobno zakonodajo sprejela tudi Slovenija

Trenutno deset najuspešnejših radijskih postaj predvaja 23 odstotkov italijanskih pesmi. Pred desetimi leti je ta delež znašal 35 odstotkov, še poroča APA.

Podobno zakonodajo je leta 2016 sprejela Slovenija. Po njej mora delež slovenske glasbe v nacionalnih programih znašati najmanj 40 odstotkov vse predvajane glasbe, na radiih s programom posebnega pomena najmanj 25 odstotkov, na komercialnih radiih pa najmanj 20 odstotkov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  19 .02. 2019 ob  09: 03
Pupo...