ERMENČEVA OD GEDERJA PREVZELA BOJNI PRAPOR: Stopila na čelo Generalštaba SV

Slovenija

Generalmajorka Alenka Ermenc je danes na slovesnosti z vojaškimi častmi od svojega predhodnika, generalmajorja Alana Gederja prevzela bojni prapor Slovenske vojske (SV) in s tem funkcijo načelnice Generalštaba Slovenske vojske. Kot je poudarila v nagovoru, bo njeno vodilo "delaj in ne govori", kar je tudi njeno osebno načelo.

Ermenčeva je v svojem nagovoru po prevzemu prapora dejala, da dolžnost načelnice generalštaba sprejema "z največjo mero odgovornosti do Slovenske vojske in domovine, največjim spoštovanjem do predhodnika in tistih, ki so me imenovali, ter z neomajno odločnostjo narediti vse potrebno za našo vojsko".

"Državljani od Slovenske vojske pričakujejo, da bo svoje poslanstvo in naloge izpolnjevala profesionalno in učinkovito. Pri vodenju vojske se bom osredotočila na status in opremljenost pripadnikov, na cilje zmogljivosti, vojaško infrastrukturo ter znanje, ki je osnovni gradnik vsake profesije," je v zanjo značilno kratkem nagovoru poudarila Ermenčeva.

Geder: "Slovensko vojsko nosim v svojem srcu in jo bom vedno"

Da Slovensko vojsko nosi v svojem srcu in jo bo vedno, pa je poudaril Geder, ki sicer ostaja v Slovenski vojski, kjer bo še naprej sodeloval pri projektih razvoja, opremljanja in izobraževanja vojske. Spomnil, da je bila del njegove ekipe, ki je vse to skušala doseči, tudi Ermenčeva. "Čaka te še veliko napornega dela in še več pritiskov z vseh strani. Brez resursov namreč take vojske ni mogoče izgraditi," je še rekel Geder in ocenil, da odhaja "z dvignjeno glavo in nezlomljeno hrbtenico". "Isto želim tebi, ko pride čas. Na koncu samo to šteje," je sklenil.

Ob primopredaji dolžnosti je zbrane nagovoril minister za obrambo Karl Erjavec, slovesnosti so se udeležili tudi predsednik vlade Marjan Šarec, predsednik DZ Dejan Židan, svetovalec predsednika republike Uroš Krek ter člani parlamentarnega odbora za obrambo.

Erjavec: "Prepričan sem, da nam bo v tem mandatu uspelo dvigniti raven Slovenske vojske"

Erjavec je izpostavil, da Slovenska vojska prvič dobiva žensko načelnico Generalštaba. "To je dosegla s svojim delom. S svojo strokovnostjo, znanjem in prizadevnostjo. Na to sem ponosen, vsi smo lahko," je dejal. "Kar cenim pri njej, je, da ne bo politizirala Slovenske vojske. Upam, da tega ne bodo počeli niti vsi prisotni politiki," je dodal.

Izrazil je prepričanje, da bosta z Ermenčevo dobro sodelovala in da ji zaupa. "Prepričan sem, da nam bo v tem mandatu uspelo dvigniti raven Slovenske vojske," je še dodal Erjavec in se za dosedanje delo zahvalil tudi Gederju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija