ERJAVEC: Cilj nove vlade bo narediti Slovenijo zopet normalno

Slovenija

Kandidat za predsednika vlade Karl Erjavec je ob prihodu na izredno sejo DZ o predlogu nezaupnice vladi Janeza Janše povedal, da ima mešane občutke, vendar je zadovoljen, da je konstruktivna nezaupnica vložena in bodo poslanci odločali o prihodnosti Slovenije. Kot je dejal, težko ocenjuje, kakšna bo podpora, računa pa najmanj na 43 glasov.

A je obenem Erjavec poudaril, da je za uspeh nezaupnice aktualni vladi bistveno doseči 46 poslanskih glasov. Če jih ne bo, bo po njegovih besedah pomenilo, da so se poslanci odločili za nadaljevanje aktualne politike. Kot je dejal, bodo danes razpravljali o tem, kam naj gre Slovenija. "Danes imajo poslanci priložnost, da morda spremenimo to pot. Bomo videli, kaj bo prinesla razprava in kaj glasovanje," je pred sejo DZ v izjavi novinarjem povedal Erjavec.

Poslanci so izredno sejo, na kateri obravnavajo konstruktivno nezaupnico, s predstavitvijo predloga začeli ob 10. uri. Pričakovati je celodnevno razpravo in tajno glasovanje v poznih večernih urah. Konstruktivno nezaupnico so minuli teden vložile opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in DeSUS. Za uspeh nezaupnice sodeč po javnih izjavah ni potrebnih 46 glasov, vendar tajno glasovanje dopušča tudi presenečenje in drugačen izid.

Erjavec je kasneje v uvodnem nagovoru na seji izpostavil, da želijo vlagatelji konstruktivne nezaupnice oblikovati novo vlado, katere cilj bo zaustavitev denormalizacije države. Spomnil je, da je v naši parlamentarni zgodovini vlaganje konstruktivnih nezaupnic zelo redko, vložena pa da je zato, ker smo se znašli v prelomnem trenutku za prihodnost naše države, saj se soočamo s pandemijo in poskusi vlade, da uveljavi avtoritarno demokracijo.

Poslanci se bodo po njegovih besedah danes odločali med avtoritarno Slovenijo in normalno, ustavno in demokratično Slovenijo. "Danes ne odločate o Karlu Viktorju Erjavcu," je kandidat za predsednika vlade dejal poslancem. Po njegovem prepričanju namreč odločajo o tem, ali bodo dopustili, da bo aktualna vlada še naprej slabila demokratične pridobitve zadnjih 30 let.

Predlagatelji konstruktivne nezaupnice aktualni vladi med drugim očitajo neučinkovit spopad zoper pandemijo covida-19. Kot je dejal Erjavec, ukrepi, ki jih vlada sprejema za zajezitev epidemije, "pogosto nimajo strokovne podlage, ampak so politikantsko kalkuliranje". Z zapiranjem občin, "policijsko uro" in zapiranjem izobraževalnih ustanov je vlada po Erjavčevih besedah posegla v svoboščine ljudi. Kot je dejal Erjavec, tudi strokovnjaki opozarjajo, da ti ukrepi nimajo pozitivnih učinkov, vlada z njimi zasleduje "nek drug zanjo najpomembnejši programski cilj, vzpostavitev druge republike". Ob tem je navedel še, da smo med najslabšimi državami na svetu v boju proti pandemiji in da je odločitve o ukrepih sprejemal predsednik vlade Janez Janša, pogosto mimo mnenja stroke in nekdanjega ministra za zdravje Tomaža Gantarja.

Po Erjavčevih besedah je po 11 mesecih delovanja aktualne vlade jasno vidno, da vlada ne zasleduje glavnega cilja blagostanja državljanov. Avtoritarna politika, ki jo izvaja aktualni predsednik vlade, tudi ne cilja na utrjevanje ustavnih vrednost, neodvisnih institucij, prav tako tudi ne na krepitev svobode medijev. Zatrdil je, da programska izhodišča nove vlade "ne bodo temeljila na prilaščanju in ugrabitvi države in njenih institucij, na sovražnosti ali avtoritarnosti, ampak na gradnji medsebojnega zaupanja, vključevanju stroke, krepitvi javnih sistemov, povezovanju s civilno družbo, krepitvi odprte družbe in zlasti, da se da solidarno pomoč ljudem, ki pomoč resnično potrebujejo, ne pa po delitvi kdo je naš in kdo ni naš".

Štirje stebri nove vlade

Naštel je štiri stebre programa morebitne nove vlade. To so zdravje, solidarnost, okolje in razvoj. Tako vlada namerava finančno in organizacijsko stabilizirati javnozdravstveni sistem, ga finančno okrepiti ter ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Na področju solidarnosti je kandidat za mandatarja med drugim navedel zakon o dolgotrajni oskrbi in nov stanovanjski zakon, na področju okolja pa zakon o podnebni politiki.

Med razvojnimi prioritetami pa je navedel povišanje sredstev za raziskave in razvoj, poenostavitev poslovanja podjetij in povišanje sredstev za kulturo. Po Erjavčevih besedah nova vlada ne bo zaničevala in žalila ustvarjalcev, za vodenje ustanov pa bodo ponovno ključne strokovne reference. Poleg tega bodo preoblikovali strateške usmeritve zunanje politike, je napovedal kandidat za mandatarja.

Erjavec je še napovedal, da bo v primeru izvolitve vodil drugačno politiko kot sedanji premier, ta pa bo odprta in vključujoča. Zagotovil je, da nima nobenih političnih kalkulacij, "le iskreno željo, da skupaj ustavimo to napačno politiko". Poslanci, ki bodo podprli nezaupnico, pa bodo po njegovih besedah v javnosti nagrajeni "z veliko stopnjo odobravanja".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  15 .02. 2021 ob  14: 49
Istriano | 15 .02. 2021 ob 12: 58
Izrabiti ustavno moznost, da se ustavi orbanizacija Slovenije, je neumnost?
Istriano |  15 .02. 2021 ob  12: 58
Temu pajacu, ne bo nič uspelo, ker nima niti 42 glasov. Pa, da ne bo kdo mislil, da sem za JJ-a, samo ne maram ljudi, ki zgubljajo čas za neumnosti.