EPIDEMIOLOGI ZASKRBLJENI: Ta primer iz Hongkonga razburja; bo cepivo sploh zaleglo proti novi različici koronavirusa?

Svet

Pri dveh posameznikih v Hongkongu, okuženih z novo različico novega koronavirusa omikron, so epidemiologi ugotovili visoko virusno breme. To je vzbudilo zaskrbljenost glede učinkovitosti obstoječih cepiv proti tej različici, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dvojica je opravila teste PCR, ki so pokazali vrednosti Ct 18 in 19. "To je izredno visoko, če upoštevamo, da sta bila na nedavnih testih PCR negativna," je v tvitu dejal epidemiolog Eric Feigl-Ding in dodal, da bi se ta virusna različica lahko uspela izogniti cepivu.

Čim manjša je vrednost Ct, tem večja je predvidena količina virusa v telesu. Pri večini testov PCR na okužb z virusom sars-cov-2 je mejna vrednost za pozitivni rezultat Ct 40. Bolniki v zgodnjem obdobju okužbe imajo običajno vrednosti Ct 20 do 30 ali manj.

Hongkonške oblasti pravijo, da je različico na ozemlje prinesel popotnik iz Južne Afrike, ki je od prihoda 11. novembra bival v hotelu za karanteno. Virus so pri njem sicer odkrili šele, ko je 13. novembra opravil drugi test PCR.

Oblasti menijo, da bi 36-letni Južnoafričan lahko okužil 62-letnika v sobi nasproti njegove, čeprav sta bila oba v strogi izolaciji. Oba posameznika sta sicer polno cepljena.

Vlade po vsem svetu so zaradi različice omikron hitro omejile potovanja, da bi upočasnile širjenje potencialno nevarnejše različice novega koronavirusa. Okužbe z različico, ki so jo poimenovali omikron, so doslej odkrili v Južni Afriki, Bocvani, Hongkongu, Izraelu in Belgiji.

Svetovna zdravstvena organizacija in Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni sta izrazila resno zaskrbljenost zaradi velikega števila mutacij te različice, ki lahko znatno zmanjšajo učinkovitost cepiv proti covidu-19 in povečajo tveganje za ponovno okužbo z novim koronavirusom.

Moderna obljublja poživitveni odmerek proti omikronu

Farmacevtska družba Moderna je napovedala, da bo razvila poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19, ki bo prilagojen tudi novi različici novega koronavirusa, ki so jo poimenovali omikron, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To je sicer le ena od možnosti, s katero se želijo v družbi odzvati na pojav omenjene nove različice. Druga možnost je, da bi le povečali odmerke obstoječega cepiva. Gre sicer za mRNK cepivo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  28 .11. 2021 ob  14: 52
-2
nic ne pomeni. Je izmisljen
vseved |  28 .11. 2021 ob  10: 38
Kakše pa so posledice za okužene z novim sevom? Zakaj takoj dvigat paniko in nemir, preden se vidi kaj ta novi sev pomeni?