Energijske pijače lahko spremenijo način bitja srca

Zdravje

Energijske pijače, ki vsebujejo veliko kofeina, lahko spremenijo način bitja srca, je posvarila skupina raziskovalcev z univerze v Bonnu. Izvedli so namreč študijo, ki je pokazala, da je krčenje srca po zaužitju tovrstnih pijač intenzivnejše.

Raziskovalci so v študiji slikovno pregledali srca 17 ljudi, uro potem ko so ti popili energijsko pijačo, ki je vsebovala 32 miligramov kofeina na 100 mililitrov tekočine ter 400 miligramov tavrina prav tako na 100 mililitrov tekočine.

In ugotovili so močnejše krčenje srca. Levi srčni prekat, ki dovaja kri po telesu, se je namreč uro po zaužitju energijske pijače krčil intenzivneje kot ob začetku študije, na svoji spletni strani danes poroča britanski BBC.

Raziskovalci so ugotovitve predstavili na letnem srečanju Radiološkega združenja Severne Amerike. Eden izmed raziskovalcev, zdravnik Jonas Dorner, je pojasnil, da doslej niso natančno vedeli, kakšen učinek imajo energijske pijače na delovanje srca.

Kofein trikrat višji v primerjavi z drugimi napitki

Poudaril je, da je količina kofeina v tovrstnih pijačah do trikrat višja v primerjavi z drugimi kofeinskimi napitki, kot sta kava ali kola. "Z zaužitjem velikim količin kofeina je povezanih veliko stranskih učinkov, ki so že znani, med njimi hitro bitje srca, palpitacija, dvig krvnega tlaka in, v najhujših primerih, srčni napad oz. nenadna smrt," je povedal Dorner.

V študiji so po njegovih besedah pokazali, da ima uživanje kratkoročni učinek na krčljivost srca. "Ne vemo natančno, če oz. kako večja krčljivost srca vpliva na dnevne dejavnosti ali športne rezultate," je sicer še povedal Dorner in dodal, da prav tako ni znan vpliv na ljudi z boleznimi srca.

Kljub temu pa je njegova skupina svetovala, naj se otroci in ljudje z nepravilnim srčnim utripom tovrstnih pijač izogibajo.

Deli novico: