EMINENTEN GOST NA UNIVERZI NA PRIMORSKEM: Na raziskovalnem obisku je vzhajajoča zvezda evropske matematike

Koper

Češki znanstvenik dr. Daniel Kráľ, eden od vidnejših imen evropske matematike, je ta teden na raziskovalnem obisku na Univerzi na Primorskem.

Prof. dr. Daniel Kráľ

Prof. Kráľ prihaja s Fakultete za informatiko Masarykove Univerze v Brnu in je priznan strokovnjak na področju teorije grafov. Leta 2010 je za projekt CCOSA (Classes of Combinatorial Objects – from Structure to Algorithms) prejel ERC štipendijo Starting Grant, leta 2015 pa še ERC Consolidator grant za projekt LADIST (Large Discrete Structures). Trenutno je tudi urednik prestižnih revij Advances in Combinatorics in SIAM Journal on Discrete Mathematics. ERC štipendije podeljuje Evropski raziskovalni svet in so prestižna priznanja raziskovalnega dela, saj so zelo konkurenčne, za njihovo uspešno pridobitev pa so ključni izjemni rezultati raziskovalca ter ambiciozen program, katerega cilj je prepoznati najboljše ideje in talente znotraj posameznih programskih skupin.

Na srečanju z rektorico Univerze na Primorskem prof. dr. Klavdijo Kutnar so matematiko na Univerzi na Primorskem predstavili izr. prof. dr. Ademir Hujdurović, dekan UP FAMNIT, izr. prof. dr. Vito Vitrih, direktor UP IAM, in prof. dr. Tomaž Pisanski, predsednik Slovenskega društva za diskretno in uporabno matematiko, ki je tudi predsednik organizacijskega odbora 8. Evropskega matematičnega kongresa, ki bo potekal naslednje leto v Portorožu.

Prof. Kráľ je pri tem izpostavil, da dobro pozna delo matematikov primorske univerze, ki so mednarodno prepoznavni in s katerimi se je lani že srečal na tradicionalni mednarodni poletni šoli na Rogli. Ob tokratnem, prvem obisku v Kopru pa je še poudaril, da so kljub novim spletnim tehnologijam, dostopnosti in izzivom današnjega časa, tovrstna osebna srečanja v znanosti ključnega pomena.

V času obiska dr. Kráľ, skupaj še z dvema doktorskima študentoma nadaljuje že utečeno raziskovalno delo na področju teorije grafov z doc. dr. Matjažem Krncem (UP FAMNIT). Obisk češkega matematika je za Univerzo na Primorskem pomemben ne le za okrepitev raziskovalnega sodelovanja, ampak tudi zato, ker si Univerza prizadeva v naslednjih letih pridobiti eno od omenjenih štipendij Evropskega raziskovalnega sveta.