Eksploziji zahtevala 42 življenj

Kronika

Siloviti eksploziji, ki sta odjeknili druga za drugo v roku nekaj minut, sta danes v Tripoliju na severu Libanona ubili najmanj 42 ljudi. Po navedbah libanonskih oblasti je bilo v napadih na mošeji ranjenih še približno 500 ljudi. Gre za najbolj krvav napad v Libanonu od državljanske vojne med letoma 1975 in 1990.

"Število mrtvih v Tripoliju je naraslo na 42," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal neimenovan vir iz libanonskih varnostnih sil.

Prva eksplozija je odjeknila v pretežno sunitski mestni četrti al Zaherja blizu pristanišča mesta v času, ko so verniki zapuščali mošejo Takva po molitvah. Tarča drugega bombnega napada pa je bila mošeja Salam v mestnem predelu Al Mina, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Druga eksplozija je odjeknila v središču mesta blizu doma libanonskega premiera v odhajanju Nadžiba Mikatija.

Sektaške napetosti so se v libanonskem Tripoliju v zadnjih mesecih povečale, podžiga pa jih krvavi konflikt v sosednji Siriji. Tripoli je namreč prizorišče nasilja med suniti, ki podpirajo oborožen upor v Siriji, in alaviti, ki podpirajo režim sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Iz sveta že prihajajo obsodbe napadov

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je danes sporočila, da je zgrožena nad napadoma in je pozvala k hitri preiskavi. Ashtonova "obsoja ta teroristična napada in poudarja, da sta terorizem in kakršnakoli uporaba nasilja proti civilistom popolnoma nesprejemljiva", se je glasilo sporočilo iz njenega urada. Pri tem je Ashtonova pozvala še k hitri preiskavi dogodkov.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je prav tako obsodil napada. "Generalni sekretar upa, da bodo odgovorni za ta strahopetna dejanja odgovarjali čim prej," so sporočili njegovi predstavniki.

Napada v Libanonu sta odmevala tudi v ZDA. Ameriška svetovalka za nacionalno varnost Susan Rice je na družbenem omrežju Twitter zapisala, da Washington ostro obsoja napada. Ob tem je izrazila obžalovanje nad "izgubo življenj nedolžnih".

Današnja napada sta se sicer zgodila teden dni po tem, ko je eksplozija avtomobila bombe na jugu Bejruta ubila 22 ljudi.