EDEN VODILNIH BRITANSKIH INFEKTOLOGOV: "Karantena mora biti ukinjena do velike noči, covid postaja navaden prehlad"

Svet

Infektolog Paul Hunter je eden vodilnih britanskih medicinskih strokovnjakov z Univerze East Anglia in ocenjuje, da na covid-19 kmalu ne bomo več gledali kot na hudo obliko bolezni. Kot pravi, bi morala biti karantena ukinjena do velike noči, ker covid-19 postaja navaden prehlad, piše Telegraph.

V Veliki Britaniji morate za sedem dni v karanteno, če je vaš test pozitiven na koronavirus. Pred tem je veljala desetdnevna karantena oziroma samoizolacija. To pa je poročanju portala The Telegraph vzrok za nastanek kaosa v gospodarstvu, saj imajo velike težave s pomanjkanjem delavcev. 

Kriza je močno prizadela predvsem britanski zdravstveni sistem, saj je bilo do 19. decembra zaradi koronavirusa odsotnih z dela 18.829 zdravstvenih delavcev. Stopnja odsotnosti v Londonu je bila 3.874, kar je več kot v enakem obdobju lani.

Zaradi odpovedi prevozov blaga in potnikov so v krizi letalske in železniške družbe. Britanske šole pa so primorane za začetek prihodnjega leta narediti nujne načrte prestrukturiranja, da bi rešili težave z izčrpano delovno silo.

Hunter meni, da bi morali osebam, ki so pozitivne na koronavirus, pustiti da živijo normalno življenje glede na to, da so številni strokovnjaki zavzeli stališče, da se omikron v mnogih primerih kaže kot blag prehlad.

"To je bolezen, ki ne bo izginila, okužba ne bo izginila, čeprav ne bomo več dolgo gledali nanjo kot na hudo obliko bolezni," je prepričan Hunter.

"V končni fazi bomo morali pustiti ljudem, ki so pozitivni na covid, da nadaljujejo svoje običajno življenje, kot bi imeli katerokoli drugo obliko prehlada. V nekem trenutku bomo morali vse to opustiti. Če določbe o karanteni povzročajo težave povezane s covidom, potem je to bolje storiti prej kot slej," pravi Hunter.

Po njegovem mnenju bi morali, "po veliki noči pričeti razmišljati o opuščanju ukrepa karantene, odvisno od tega, kakšna bolezen bo covid takrat". "Covid je eden od virusov iz družine koronavirusov, ki vsako leto ustvarijo nove različice. To se bo zagotovo zgodilo tudi s covidom – postal samo še eden od vzrokov za prehlad," pravi ena od vodilnih avtoritet na področju infektologije in dodaja, da v bodoče tudi ne bo več potrebno vsakodnevno preštevanje novih okužb.

Po navedbah izvršnega direktorja britanskega zdravstvenega sistema Chrisa Hopsona, bo pomanjkanje zdravstvenih delavcev zaradi karantene kmalu predstavljajo večji problem kot pacienti s covidom.

S težavami se soočajo tudi šole, ki pripravljajo načrte za pouk od doma, saj jih skrbi, da bo omikron januarja povzročil pomanjkanje pedagogov prav zaradi ukrepa karantene in samoizolacije. Da bo do prekinitev pouka zagotov prišlo, je britanska vlada že priznala in zaprosila upokojene pedagoške delavce naj se vrnejo v službo.

Da bi čim bolj zmanjšali pritisk na delovno silo, so samoizolacijo oziroma karanteno skrajšali z deset na sedem dni, če je oseba šesti in sedmi dan na testiranju negativna, poroča Telegraph.

Zaradi omikrona, ki se zelo hitro širi, prihaja do na tisoče odpovedi letalskih letov, tudi na mednarodnem nivoju. Težave pa so tudi masovni izbruhi okužb na križarskih ladjah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija