"EDEN NAJVREDNEJŠIH PODVODNIH DOSEŽKOV": Na dnu Jadranskega morja opazili ogroženega morskega psa (VIDEO)

Svet

Pri Zadru je potapljač ujel izjemno redkega morskega psa, navadnega sklača (Squatina squatina), kar je okoljevarstvenike navdalo z navdušenjem. Organizacija WWF Adria je to poimenovala kot "enega najvrednejših podvodnih dosežkov".

Pred časom so to vrsto naključno opazili v ribarnici v Zagrebu, kar je povzročilo veliko presenečenje, saj so verjeli, da je v Jadranskem morju že izumrla. Raziskave so sicer nakazovale, da sklači še vedno živijo v Jadranu, vendar jih doslej v naravnem okolju še niso videli. Posnetek, ki ga je delil WWF Adria, je potrdil, da sklači živijo v zadrskem arhipelagu.

Patrik Krstinić, vodja morskega programa pri WWF Adria, je poudaril, da je ta posnetek dokaz dolgoletnega dela na zaščiti sklačev. Prav tako je izpostavil pomen ohranjanja te vrste za lokalno skupnost, saj so sklači nekoč predstavljali pomemben del njihove identitete.

Organizacija upa, da bodo tovrstni posnetki v prihodnosti pogostejši in da bodo ljudje v Jadranu sprejeli to vrsto morskega psa. Sklač je nenevaren in živi na morskem dnu, kjer lovi plen. Zaradi intenzivnega ribolova je vrsta izjemno ogrožena, saj se počasi razmnožuje in ima malo potomcev.

WWF Adria je izrazila upanje, da bo to odkritje spodbudilo večjo ozaveščenost in zaščito morskih živali v Jadranskem morju, še poroča portal N1.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija