ECDC SVARI PRED HUDO GRIPO: "Lahko bi imela resne posledice za starejše in tiste s šibkim imunskim sistemom"

Svet

Prihajajoča sezona gripe bi lahko bila za starejše ljudi huda, so posvarili v Evropskem centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). V državah EU namreč prevladuje podtip gripe, ki nesorazmerno prizadene starejše ljudi.

Medtem ko v večini držav Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora (EGP) potrjujejo posamezne primere virusa gripe, pa na Hrvaškem virus gripe kroži hitreje kot običajno v tem obdobju, so zapisali na spletni strani ECDC. Do sredine preteklega tedna so po poročanju lokalnih medijev na Hrvaškem potrdili 140 primerov.

V zadnjem mesecu je med zabeleženimi primeri gripe prevladoval podtip A(H3N2), ki nesorazmerno prizadene starejše ljudi, povezan pa je tudi z nižjo učinkovitostjo cepiva. To je znak, da bi lahko bila prihajajoča sezona gripe huda za starejše ljudi. "Strm porast števila okužb z virusom gripe sredi pandemije covida bi imel lahko resne posledice za starejše in tiste s šibkim imunskim sistemom. Poleg tega bi lahko pomenil dodatno breme za zdravstvene sisteme, ki so že tako in tako obremenjeni zaradi covida-19," je povedal vodja programa za gripo pri ECDC Pasi Penttinen.

"Zato je pomembno, da upoštevamo vse previdnostne ukrepe in zaščitimo tiste, pri katerih je tveganje največje," je pozval. Med lansko sezono gripe se je izkazalo, da so ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, kot sta nošenje zaščitnih mask in ohranjanje medsebojne razdalje, prispevali tudi k zmanjšanju širjenja gripe, je pojasnil. Penttinen je poudaril, da cepljenje proti covidu in gripi ščiti pred hudo obliko teh dveh bolezni. Zaposlene v zdravstvu in domovih za ostarele je pozval, naj se proti obema boleznima cepijo še pred zimo.

K cepljenju proti gripi je v petek pozvala tudi Tatjana Mrvič, vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. "Vemo, da bo letošnja sezona ravno takšna kot pred začetkom epidemije covida-19, če ne hujša," je opozorila. V Sloveniji sicer niso potrdili še nobenega primera gripe, kažejo petkovi podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  27 .10. 2021 ob  16: 57
-1
Aha dajte to trobit vasim babicam, ki verjamejo floskulam. ''HUDA'' gripa bo zato, ker imajo vsi, ki so se cepili imunski sistem v kur-cu. To zimo bodo padali en za drugim.
Lili |  27 .10. 2021 ob  10: 07
AHA, novo sranje so skvačakli