E-VINJETE PRI NAS DECEMBRA 2021? Tako pričakuje minister Vrtovec

Slovenija

Slovenija bi lahko e-vinjete dobila decembra 2021, je v spletnem pogovoru z državljani dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. S tem bi po njegovih besedah "stopili v korak s časom" na poti digitalizacije. O ideji uvedbi elektronske vinjete je že govoril s predstavniki Darsa, ki so se s predlogom strinjali.

Vrtovec je na Facebooku odgovarjal na vprašanja državljanov, ki so povezana z njegovim delom in ukrepi za zajezitev širitve koronavirusa. Pri tem se ni mogel izogniti tudi vprašanjem, ki jih je odprl že na zaslišanju pred matičnim parlamentarnim odborom.

Marca je v predstavitvi napovedal, da bo kot minister velik poudarek namenil zelenemu dogovoru, saj želi brezogljično družbo, zavzel pa se je tudi za uvedbo e-vinjete. Včeraj je potrdil, da je že govoril z upravljalcem avtocest o tem, kako bi lahko ta predlog uresničili.

Meni, da bi z elektronskimi vinjetami, ki bi delovale na podlagi registrskih tablic vozil, lahko poenostavili dostop do vinjet. Pri tem sicer ostaja odprto vprašanje varovanja zasebnosti in zbiranja podatkov, vendar Vrtovec meni, da bodo to dilemo lahko razrešili v sodelovanju z uradom informacijskega pooblaščenca.

Ob tem je dodal, da ostaja zavezan razvoju železniških povezav v Sloveniji, saj meni, da bomo le tako in z razvojem javnega potniškega prometa sledili ciljem razogličenja.

Povedal je, da sodelujejo s pristojnimi ministrstvi, ki bodo oblikovala predlog za povrnitev stroškom tistim, ki so kupili mesečne ali letne vozovnice za javni potniški promet, pa jih sedaj ne morejo uporabljati.

"Pregledali bomo možne rešitve in jih uvrstili v drugi paket ukrepov za blaženje učinkov koronavirusa. Prav je, da se ljudem povrne stroške za storitve, ki jih ne morejo uporabljati zaradi odlokov vlade," je dejal. Pri tem pa še ni mogel napovedati, kako točno bo to potekalo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija