DZ O NOVI VLADI V PETEK ZVEČER: Počivalšek in Vizjak že dobila zeleno luč

Slovenija

Zaslišanja kandidatov za ministre v vladi Janeza Janše se počasi bližajo koncu. Pred pristojnimi odbori DZ se bo danes predstavilo pet novih, in sicer za ministre za okolje, za gospodarstvo, za infrastrukturo, za izobraževanje ter za pravosodje. V petek bodo sledili še zadnji štirje. Državni zbor bo o listi 16 ministrskih kandidatov odločal na izredni seji, ki se bo začela v petek ob 18.30, je danes sklenil kolegij predsednika DZ.

Kandidat za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je predstavitev pred pristojnim odborom danes že uspešno prestal. Z 10 glasovi za in dvema proti so ga ocenili kot ustrezno izbiro. Ta resor bo tako vodil v že tretji vladi zapored. 

Ministrske izkušnje ima tudi že Andrej Vizjak, ki ga SDS predlaga za ministra za okolje in prostor. V času prve Janševe vlade je bil minister za gospodarstvo, v času druge Janševe vlade pa minister za delo, družino in socialne zadeve. Tudi on je danes že uspešno prestal zaslišanje pred odborom DZ za infrastrukturo, okolje in prostor. Da je bila njegova predstavitev ustrezna, je menilo 12 članov odbora, proti takemu sklepu pa jih je bilo šest.

Pred pristojnima odboroma se bosta danes predstavili tudi dve nekdanji poslanki SMC: Simona Kustec je kandidatka za ministrico za izobraževanje, znanost in šport, Lilijana Kozlovič pa kandidatka za ministrico za pravosodje. Zaslišanje pa danes čaka tudi kandidata za ministra za infrastrukturo. S 34 leti je Jernej Vrtovec najmlajši kandidat za ministra v tretji Janševi vladi.

DOČAKALI SMO JO: Nova Škoda Octavia 2020 že v prodaji pri Porsche Koper!

"Končno smo dočakali novo generacijo izjemno priljubljenega modela Škoda Octavia Combi. Nova generacija vas bo prepričala, tako glede zunanjega dizajna, notranje prostornosti in praktičnosti kot tudi glede tehnologije in varnosti," pravi Samo Vergan, vodja prodaje znamke Škoda pri Porsche Koper.

Predstavitev uspešno prestalo že sedem kandidatov

Predstavitev pred matičnimi odbori so doslej uspešno prestali kandidati za zunanjega ministra Anže Logar, za ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, za obrambnega ministra Matej Tonin, za ministra za javno upravo Boštjan Koritnik, za notranjega ministra Aleš Hojs, za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec in za finančnega ministra Andrej Šircelj.

O ministrski listi bodo poslanci glasovali na izredni seji v petek zvečer. Glede na to, da ima nova koalicija zagotovljenih 47 glasov, bi bila zavrnitev liste presenečenje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija