DVIGNITE ROKO, DA VAM USTAVI: Po Izoli se lahko odslej brezplačno zapeljete s kurjerco (FOTO)

Izola

Po izolskih cestah sta včeraj prvič zapeljala nova električna minibusa, ki občanom in obiskovalcem nudita brezplačen prevoz po mestu. Kurjerci, kot sta poimenovani novi vozili, bosta do 30. septembra vozili vsak dan med 7. in 22. uro, od 1. oktobra do 31. maja pa ob delavnikih od 8. do 17. ure in ob sobotah od 8. do 13. ure.

"Kurjerci bosta našim občanom olajšali dostop do javnih storitev v mestu. Sta okolju prijazni in klimatizirani, pomembno je poudariti tudi to, da bosta opremljeni z defibrilatorjem," je, kot so sporočili iz Občine Izola, ob primopredaji v izolskem parku Pietro Coppo dejal župan Danilo Markočič.

Uporabniki lahko na vozilo vstopijo in iz njega izstopijo kjerkoli znotraj območja izvajanja prevozov, ki vključuje staro mestno jedro - do Cankarjevega drevoreda, s povezavo na širše območje, omejeno z Južno in Industrijsko cesto ter navezavo do Upravne enote Izola. Uporabniki lahko minibus ustavijo med vožnjo, z dvigom roke, oziroma si prevoz zagotovijo s klicem na telefonsko številko 030 333 566.

Vozili sta namenjeni prevozu šestih oseb in voznika. Primarno naj bi zagotavljali lažjo mobilnost zlasti ranljivim skupinam prebivalcev, tj. starejšim, otrokom in gibalno oviranim osebam. Uporabljajo ga lahko tudi osebe na invalidskih vozičkih, ki niso širši od 63 centimetrov.

Največja hitrost te vrste minibusa je 40 kilometrov na uro, z enim polnjenjem pa lahko prevozijo najmanj 140 kilometrov. Kurjerci imata možnost rekuperacije energije pri zaviranju in vožnji navzdol.

"Javno podjetje Komunala Izola je novo dejavnost prevoza potnikov vključila v službo parkiriščne dejavnosti. Zadovoljen sem z novostjo in menim, da predstavlja velik korak za izboljšanje mobilnosti v občini," je dejal direktor komunalnega podjetja Denis Bele.

Na vozilih sta defibrilatorja. Občina že več let sodeluje v projektu Izola, srcu prijazno mesto, katerega pobudnik je Koronarno društvo slovenske Istre v sodelovanju z Zdravstvenim domom Izola, ki upravlja z vsemi izolskimi defibrilatorji. "V sklopu projekta jih je bilo do sedaj postavljenih 13, dva dodatna bosta nameščena v kurjercah. Vsi vozniki bodo usposobljeni za rokovanje z aparatom," je dejal predsednik društva Denis Kekić.

BONUS VIDEO: V Piranu prikrajšani za klimatske naprave?

Vozili znamke Grifo minibus je dobavilo ljubljansko podjetje Exprum. Investicija je znašala 199.592 evrov z DDV, pri čemer je občina 130.880 evrov nepovratnih sredstev pridobila od Eko sklada.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  12 .07. 2022 ob  11: 18
Zdaj lepo pod nujno zgradit garažno hišo nasproti stadiona in obenem omejit dostop vsem, ki nimajo dovolilnice oz. me živijo v Izoli.
Nabavit še par takih mini busov in problem je rešen kar se tiče parkinga. In dajte že enkrat naredit drevored enosmeren, tako kot vzporedno cesto zgoraj...in bo lažje z vse. Kdaj boste dojeli, da je že bila izumljena tolla voda...
japajade |  12 .07. 2022 ob  10: 38
Kush@, priznam, copy-paste ....... vendar zgolj mojega zapisa ob odprtju obalne ceste in mojega vztrajnega očitka vsem, ki jih poznam na MOK glede omenjenih prevozov , torej ni tako hudo, če ponavljam zgolj svoje !
JKDWingChun |  12 .07. 2022 ob  10: 29
Aha spet en copy-paste varjanta!
Ne da bi se kdo spomnil kaj svojega, neee kopirat od drugih to pa ja
japajade |  12 .07. 2022 ob  09: 06
Tako veliko besed o "kurjercah", tako v MOK in sedaj v občini Izola , ki se načeloma vozijo prazne po ulica Kopra , nihče od pristojnih na beh občinah, pa ne pomisli na podoben prevoz na obaleni cesti med Rudo in Žusterno, sedaj namenjeno le pešcem, kolesarjem ..... za vse starejše, težko gibljive, invalide, .... ki bi se želeli npr. kopat nekje na sredini obalne ceste ... npr. pri Rexu!