DVE REGIJI ŽE RUMENI, OBALNO-KRAŠKA SKORAJ ČRNA: Podatki o povprečnem številu okužb se slabšajo

Slovenija

V sredo so ob opravljenih 5822 PCR testih potrdili 1019 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih PCR testov je po vladnih podatkih 17,5 odstotka. Bolnišnično oskrbo danes potrebuje 511 bolnikov, kar je pet manj kot dan prej. 86 bolnikov pa potrebuje intenzivno nego, kar so štirje več kot dan prej. Umrli so še štirje bolniki s covidom-19.

V sredo so opravili tudi 27.194 hitrih antigenskih testov.

Skupaj so sicer v sredo v bolnišnice sprejeli 41 bolnikov, odpustili pa 42, je še dejala Maja Bratuša, ki je vodila vladno novinarsko konferenco o covidu-19. Ob tem je dejala, da je razviden trend upadanja sprejemov v bolnišnice, a je bilo danes in v sredo sicer nekoliko manj odpusta kot pred tremi dnevi.

Trend obolelosti s koronavirusom v ???????? na dan 3. 3. 2021 (00:00-24:00): - Št. testiranj: 5822 - Št. pozitivnih: 1019...

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Četrtek, 04. marec 2021

Če se v zadnjem tednu število bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, znižuje, pa so nasprotno podatki o povprečnem številu okužb v zadnjih sedmih dnevih danes najslabši v zadnjem tednu, je opozorila Bratuša. Sedemdnevno povprečno število potrjenih primerov po danes objavljenih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) znaša 784, medtem ko je bilo po sredinih podatkih 761.

Med občinami, ki izstopajo po številu v sredo potrjenih okužb, je Bratuša navedla Kranj in Žalec s po 23 novimi okužbami, Piran, Celje in Velenje, kjer so potrdili po 22 okužb, ter Domžale in Radovljico, kjer je bilo po 20 novih okužb. Iz Ajdovščine, Škofje Loke in Nove Gorice so poročali o 16 novih okužbah. V Šentjurju jih je bil 15, Kamniku 13, Izoli pa 10. V Ljubljani so v sredo potrdili 135 novih okužb, v Mariboru 62, v Kopru pa 43.

Najslabša še vedno obalno-kraška regija

Kot je povedala Bratuša, so sicer podatki o 14-dnevnem številu potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev danes slabši za vse regije, razen za primorsko-notranjsko, podravsko, jugovzhodno in posavsko regijo.

Na ravni države 14-dnevna incidenca znaša 515,7, po v sredo predstavljenih podatkih je znašala 509, še dan prej 501, "kar pomeni, da se žal vnovič oddaljujemo od mejnika 500," je dejala Bratuša. Podatki so še vedno najslabši v obalno-kraški regiji, kjer 14-dnevna incidenca znaša 884, dan prej je bila 869.

Podobno kažejo podatki za sedemdnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev. Tudi tu so z izjemo treh regij - zasavske, posavske in primorsko-notranjske - podatki v primerjavi s sredinimi slabši. Na ravni države je sedemdnevna incidenca 261, dan prej pa je bila 254, je navedla Bratuša.

Dve regiji prešli v rumeno fazo

Po njenih besedah se je vlada tudi ta teden seznanila z epidemiološkimi razmerami in po posvetovanju s svetovalno skupino ministrstva za zdravje odločila, da v skladu z načrtom sproščanja še vedno ostajamo v oranžni fazi. Je pa vlada glede na podatke v sredo odločila, da so v dveh regijah, jugovzhodni Sloveniji in posavski regiji, trenutne epidemiološke razmere takšne, da omogočajo prehod v rumeno fazo.

Za prehod v rumeno fazo je bil sicer v posavski regiji pogoj sedemdnevno povprečje potrjenih okužb, manjše od 22, je pojasnila Bratuša in navedla še meje za prehod v rumeno fazo v nekaterih drugih regijah. Za jugovzhodno Slovenijo je ta meja postavljena pri povprečju 42, za pomursko pri 32, za podravsko pri 93, za koroško regijo pri 20, za savinjsko pa pri 74.

Ponovno pa je poudarila, da pogoja za prehod v rumeno fazo na državni ravni še nista izpolnjena. Obalno-kraška regija pa še naprej ostaja rdeče obarvana. Danes objavljeni podatki kažejo, da se je sedemdnevno povprečno število potrjenih okužb v tej regiji še nekoliko povečalo, in sicer je danes 75, dan prej 71.

Po oceni NIJZ je v Sloveniji 10.868 aktivnih primerov okužbe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija