DVAKRAT PRELOŽILI, ZDAJ BODO VENDARLE ODLOČALI: Bo Hrvaška dobila zeleno luč?

Svet

Pripravljenost Hrvaške na vstop v območje schengna bo na dnevnem redu torkovega zasedanja kolegija evropskih komisarjev, ki bo potekal v Strasbourgu, je ob razgrnitvi dnevnega reda kolegija danes v Bruslju potrdila tiskovna predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva. Po neuradnih informacijah naj bi komisija ocenila, da Hrvaška izpolnjuje tehnične pogoje za vstop v schengen.

Šefi kabinetov komisarjev so danes potrdili dnevni red torkovega srečanja, ki se bo začelo ob 13. uri. "Kolegij bo spregovoril o napredku Hrvaške pri izpolnjevanju potrebnih pogojev za pridružitev območju schengna," je povedala Andreeva. Prav Hrvaška bo po njenih besedah tudi v središču novinarske konference s komisarjem za notranje zadeve Dimitrisom Avramopulosom po kolegiju, ki je predvidena ob 15.30. 22. oktober se je že sicer omenjal kot datum obravnave pripravljenost Hrvaške na vstop v schengen, potem ko je komisija pred tem obravnavo preložila že dvakrat - z 2. na 16. oktober in s 16. na 22. oktober.

Po neuradnih informacijah naj bi komisija ocenila, da Hrvaška izpolnjuje tehnične pogoje za vstop v schengen, obenem pa naj bi jo pozvali k nadaljnjim prizadevanjem. Komisija predsednika Jean-Clauda Junckerja bo tako oceno Hrvaške objavila tik pred iztekom mandata. Oceno naj bi objavila v obliki sporočila, ki naj bi vključevalo podroben opis izpolnjevanja meril. Pričakuje se pozitivna ocena. Komisija naj bi tudi jasno povedala, da je zadeva zanjo končana in da se k temu vprašanju ne bo več vračala.

Slovenska komisarka Violeta Bulc naj bi po neuradnih informacijah sicer opozorila, da zdaj ni pravi čas za takšno odločitev, temveč bi bilo treba prej zagotoviti normalno delovanje schengenskega prostora. Na več mejah med sedanjimi članicami schengna je namreč že nekaj časa vzpostavljen mejni nadzor.

Kot je v petek v Bruslju dejal premier Marjan Šarec, Slovenija nasprotuje temu, da o tem vprašanju odloča odhajajoča Evropska komisija. Da bi morala o tem odločati nova komisija, je v pismu pozvalo tudi šest od osmih slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu.

Končno odločitev o tem, ali lahko neka država vstopi v schengen, sicer sprejmejo članice EU s soglasjem. Po neuradnih napovedih zelene luči za vstop Hrvaške v schengen ni pričakovati v bližnji prihodnosti. Skeptičnih naj bi bilo več članic, med njimi Nizozemska, Nemčija in Francija.

Marjan Šarec

Ključni pri tem so migracijski in varnostni izzivi, zaradi katerih več članic unije, med njimi Nemčija, Francija in Avstrija, še vedno izvaja nadzor na notranjih mejah v schengnu. Dokler se ne zagotovi normalno delovanje schengna, tudi ni pričakovati njegovega širjenja.

Na vprašanje, ali bo Slovenija vložila veto, Šarec konec septembra ni odgovoril naravnost. "Slovenija bo ravnala tako, kot se bo v tistem trenutku pokazalo, da je prav in v interesu Slovenije, pa ne samo Slovenije, ampak predvsem v interesu vladavine prava," je odgovoril. Če pa bo Evropska komisija delovala politično in Hrvaški dala zeleno luč za vstop v območje schengna, bo tudi Slovenija ravnala politično, je še dejal takrat. V izjavi za novinarje v DZ je danes dejal, da ostaja pri tem stališču.

Na vprašanje, če se mu ne zdi vsaka odločitev Evropske komisije politična, je dejal, da je to res, vendar pa mora politična odločitev temeljiti na strokovni evalvaciji, ki da pove, ali država izpolnjuje kriterije. "Za nas je pomemben predvsem odnos do varnosti, se pravi, ali je sosednja država sposobna varovati schengen, in pa seveda tudi vladavina prava," je dejal Šarec. "Želeli bi, da glede tega ne bi odločala ta komisija, zlasti zaradi znanih dejstev iz preteklosti, tudi strankarskih povezav," je dodal.

"Slovenija bo zasledovala predvsem svoj interes - ta je, da prek naše meje dobimo čim manj ilegalnih migrantov," je še poudaril. Migranti, ki prispejo v Slovenijo, namreč po njegovih besedah od nekod prihajajo, kar pomeni, da meja med BiH in Hrvaško ni nepropustna. "Za schengen pa so potrebni določeni kriteriji, bojimo se, če bo Hrvaška sposobna to izvajati," je še dejal.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija