DUTB PRIŠEL NA IDEJO, DA BI GRADIL STANOVANJA IN S TEM PODALJŠAL SVOJ OBSTOJ: 'Tukaj gre za zelo jasen manever, da se ohranijo dobre plače'

Slovenija

Vodstvo Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) v teh dneh poslanskim skupinam predstavlja svojo idejo, da bi DUTB gradila stanovanja in domove za starejše, kar bi zahtevalo podaljšanje njene življenjske dobe. Poslanske skupine SMC, SD, SNS in Levica so do ideje zadržane oz. ji nasprotujejo, v LMŠ se jim zdi "vredna premisleka".

V poslanski skupini LMŠ so se z idejo DUTB, ki jo vodita predsednik upravnega odbora Tomaž Besek in glavni izvršni direktor Matej Pirc, seznanili v torek. "Zadeva je vsekakor vredna premisleka, ampak v LMŠ še nismo sprejeli nobene odločitve," je v izjavi medijem v sredo v DZ povedal poslanec LMŠ Robert Pavšič.

Predstavniki DUTB poslancev SMC zaenkrat niso prepričali. "Moram reči, da niso bili najbolj prepričljivi. Zadeve bomo sicer v stranki še enkrat proučili in nato povedali svojo končno odločitev," je v izjavi medijem v DZ dejal vodja poslancev SMC Igor Zorčič. Dodal je, da ni bilo mišljeno, da bi DUTB gradila stanovanja ali delala kaj drugega kot to, da upravlja s slabimi terjatvami in jih po najboljši ceni proda. Smiselno bi bilo zaključiti z vprašanjem bančne luknje, da bi vedeli, kaj se je dogajalo s terjatvami in koliko so davkoplačevalci namenili za zapolnitev te luknje, je dejal Zorčič in ob tem tudi spomnil, da je bilo poslovanje DUTB povezano z določenimi aferami.

V SD, kjer so predstavnike DUTB že sprejeli, menijo, da bi morali DUTB po poplačilu slabih terjatev zapreti. "Do ravnanj DUTB, predvsem preteklih uprav, smo bili zelo kritični. Enkrat smo že podaljšali življenjsko dobo DUTB do konca leta 2022, njena naloga je, da poplača slabe terjatve - za to bila ustanovljena in na tak način naj bo tudi zaprta," je v sredo v izjavi medijem v DZ dejal vodja poslancev SD Matjaž Han. "V tej državi imamo druge institucije, ki se lahko ukvarjajo s stanovanjsko gradnjo. Je treba pa tudi glede teh spremeniti zakonodajo, da ne bodo imele prevelikih ovir," je dodal.

V Levici ocenjujejo, da DUTB nima kompetenc, da bi gradila stanovanja. "Edina stanovanja, ki jih lahko pričakujemo od slabe banke, so slaba stanovanja. Tukaj gre za zelo jasen manever, da se ohranijo dobre plače na DUTB," je v izjavi medijem v DZ dejal poslanec Levice Miha Kordiš. Tudi v SNS, kjer predstavnikov DUTB sicer še ni bilo, ideji niso naklonjeni. "Določeni gospodje v DUTB bi radi delali 'kšefte'. To pa ne gre; DUTB je bil ustanovljen za določene zadeve in smiselno je, da se s tem enkrat konča," je v izjavi medijem v DZ dejal vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič.

V SAB in DeSUS predlogov DUTB zaenkrat ne komentirajo. V poslanski skupini SDS so povedali, da jim predstavniki DUTB ideje doslej niso predstavili, tako da je ne morejo komentirati. V NSi pa so navedli, da se predstavniki DUTB do zdaj pri njihovi poslanski skupini niso najavili.

V SAB so se v sredo sicer odzvali na torkovo poročanje časnika Finance, da naj bi se državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Metod Dragonja za odhod v pokoj odločil zaradi nestrinjanja s podaljšanjem življenjske dobe DUTB, dodaten razlog pa naj bi bilo tudi generalno nestrinjanje s šefinjo stranke, v katero uradno sodi, Alenko Bratušek. "Odhod Metoda Dragonje v pokoj je osebna odločitev. Da se bo upokojil, smo v stranki vedeli že nekaj časa. Gospod Dragonja ostaja član stranke in njenih organov in ji bo še naprej pomagal po svojih najboljših močeh," so zapisali.

V DUTB so v sredo povedali, da so doslej predlog predstavili poslanskim skupinam LMŠ, SD, DeSUS in SMC, ostalim pa ga bodo v naslednjih tednih.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija