DUŠAN OLAJ ZA PIRAN: "Samo povezani lahko napredujemo" (INTERVJU)

Piran

Dušan Olaj je podjetnik, direktor in lastnik uspešnega svetovno priznanega podjetja Duol, ki sodeluje z vladami po vsem svetu, tudi z ameriško Naso pri razvoju vzpostavitve bivališča na Marsu. Oče, predsednik triatlonske zveze Slovenije, dve desetletji prebivalec Pirana in zdaj kandidat Socialnih demokratov za župana Občine Piran. Marsikoga je s svojo odločitvijo za kandidaturo presenetil. Ne le tiste, ki zanj sploh še niso slišali, še bolj je presenetil tiste, ki ga najbolje poznajo. Politika ga nikoli ni privlačila, ker se mu je zdela premalo učinkovita. "Preveč govorjenja in usklajevanja, premalo konkretnih dejanj," pravi Olaj.

Kako odgovarjate na očitke, da ste "forešt" in zato neprimeren kandidat za župana v občini Piran?

Že skoraj 20 let imam drugi dom v občini Piran. Zaradi službenih obveznosti sem v preteklih letih lahko preživel tu le nekaj dni na teden, v zadnjih letih pa sem se trajno in stalno preselil in postal občan Pirana. Občino Piran sem prehodil, pretekel in prekolesaril podolgem in počez in poznam praktično vse njene kotičke.

Zagotovo so stvari, ki jih moji protikandidati poznajo bolje, saj so že dlje časa v politiki in poznajo tudi vsa ozadja. A tega manjka ne vidim kot svojo pomanjkljivost, temveč kot prednost. Nisem namreč obremenjen z raznimi zakulisnimi zgodbami in igrami, temveč vidim stvari objektivno. Mene zanimajo samo dejstva. In na podlagi dejstev se odločam. Nisem človek, ki bi se pustil voditi, pa tudi nisem človek, ki bi govoril in sedel v pisarni. Dovolj je bilo neskončnih analiz, izdelav projektov in zasnov, ki so potem obležali v predalih. Zavedam se, da politike ni mogoče izboljšati s pritoževanjem, ampak le z aktivnim sodelovanjem v njej. Zato sem se odločil, da svoje videnje boljše, bolj učinkovite in bolj razumne politike ponudim v presojo občankam in občanom Občine Piran - Pirano. Sem človek akcije. Ko vidim problem, ga moram rešiti. Ko vidim izziv, ga moram premagati. Tako sem uspel v gospodarstvu in verjamem, da lahko ta način dela prenesem tudi v politiko.

In v Piranu vidim kar nekaj problemov in izzivov. Preveč, da bi še naprej lahko stal ob strani. Nisem najpametnejši občan in verjetno vseh razlogov za stagniranje občine Piran ne poznam tako dobro kot nekateri drugi, imam pa veliko idej, voljo, znanje in izkušnje, ki sem jih pripravljen ponuditi skupnosti za reševanje naših skupnih problemov.

Marsikdo vam priznava strokovnost in meni, da bi bili odličen župan, vendar ima zadržke zaradi vaše pripadnosti stranki SD, ki je občino v preteklosti že vodila, pa je na prejšnjih volitvah doživela "trenutek resnice"...

No, sam se ne bi strinjal s tem. Marsikaj dobrega je bilo v preteklosti storjeno, zagotovo je bilo tudi veliko napak. Stranka SD v Piranu je prenovljena, pridobila je številne nove člane, uspešne strokovnjake na svojih področjih. Danes je pod vodstvom mag. Meire Hot spoj izkušenj in mladostne zagnanosti. Sam sem mnenja, da se ne smemo ukvarjati s preteklostjo, če si želimo boljše prihodnosti. Če si želimo razvoja naše občine, moramo pozabiti na vse medsebojne zamere. Čas je, da damo na stran ideološka prepričanja in da se končno vsi skupaj povežemo in nekaj naredimo. Ni več časa za besede, potrebna so dejanja. Veliko je bilo zamujenega, predvsem v zadnjih letih. Če želimo to nadoknaditi, moramo zavihati rokave in s skupnimi močmi premakniti našo občino iz desetletnega zimskega spanja.

Kako komentirate očitke, da ste "Hotov" kandidat, da vas vodijo strici iz ozadja, blizu družini Hot?

Tem očitkom ne posvečam nobene pozornosti, ker si je ne zaslužijo. Gre za podtikanja, ki jih zavračam. Če pa že provocirate, sem član stranke SD. Predsednica piranske izpostave te stranke je mag. Meira Hot, ki je tudi piranska poslanka v Državnem Zboru, podpredsednica stranke SD na državnem nivoju ter podpredsednica Državnega zbora. Ljudje božji, a se zavedamo, da imamo osebo iz naše občine v samem državnem vrhu? Namesto da bi to povezavo izkoristili za dobrobit naše občine in si odpirali vrata do pogajanj z državo za velike projekte, se posvečamo nekim banalnim iz trte izvitim obtožbam in blatenju. Dajmo se že enkrat prenehati deliti na leve in desne, na rdeče in bele. Dajmo se povezati in premakniti razvoj naše občine, ki že toliko let stagnira. Uspemo lahko le povezani.

Če se vrnem k vaši provokaciji: s svojim znanjem, trudom in izkušnjami sem postavil na noge eno najuspešnejših podjetij na svojem področju, govorimo o uspehih v svetovnem merilu. Naša poslovna skupina zaposluje preko 400 ljudi. Sodelujem z ameriško NASO pri projektu gradnje naselja na Marsu. Sodelujem z podjetji in vladami iz številnih držav po vsem svetu. In sedaj me želite popredalčkati v neke pravljice o lokalnih stricih iz ozadja. Na to ne pristajam, tega si ne dovolim.

Če boste izvoljeni, boste profesionalni župan?

Tako je. V medijih sem bil napačno interpretiran. Morda sem se tudi sam nekoliko nerodno izrazil. Hotel sem le izpostaviti, da ne potrebujem županske plače. Hvala bogu, sem preskrbljen. Podjetje prepuščam sinu, sam pa lahko normalno živim od rente. Nikoli nisem živel na veliki nogi in imam vse, kar potrebujem. Smatram, da zaradi izkušenj, ki sem jih pridobil v podjetništvu, lahko veliko doprinesem k razvoju občine Piran, zato tudi kandidiram.

Kako komentirate delo dosedanjega župana Đenia Zadkovića?

Glejte, nisem človek, ki bi udrihal po drugih. Verjamem, da je dosedanji župan s svojo ekipo delal po svojih najboljših močeh. Sam bi veliko stvari naredil drugače in menim, da s svojimi izkušnjami bistveno več in bistveno hitreje.

Bo pa imel poleg svojega programa vsak novi župan pomembno nalogo povrniti okrnjen ugled občinske politike. V dvorano Domenica Tintoretta je treba vrniti medsebojno spoštovanje, dvigniti kulturo dialoga in odgovorno sodelovanje. To, kar smo imeli na občini zadnja štiri leta, se ne sme več nikoli ponoviti. Piran je mesto kulture in ne smemo si dovoliti, da mu politika na ta način zapravlja ugled.

Na družbenih omrežjih odhajajočega župana Zadkovića označujejo kot "marionetnega župana v službi gradbenih lobijev in zasebnih interesov". Očitajo mu, da se je ves mandat ukvarjal le z duhovnostjo ...

Natolcevanj na družbenih omrežjih ne nameravam komentirati, saj običajno niso vredna komentarja. Mislim, da bi bilo vsem bolje, če bi se enkrat za vselej prenehali ukvarjati z medsebojnim blatenjem. Kar je bilo, je bilo. Čas je, da se posvetimo prihodnosti. Mimogrede, termin "odhajajoči" župan po mojem mnenju napačno uporabljate, saj je med aktualnimi kandidati in enakovredno ponovno kandidira na letošnjih volitvah.

S kom boste po volitvah, če boste izvoljeni, sodelovali in s kom zagotovo ne?

Spet me želite nekoliko izprovocirati. Sodeloval bom čisto z vsemi. Ne želim nikakršnih delitev, ker poglejte, kam so nas leta delitev pripeljala! Samo skupaj lahko premaknemo to občino v boljši jutri. Naredil bom vse, kar je v moji moči, da sodelujem čisto z vsemi strankami in listami. Vsak ima kakšen dober predlog in vse, kar je pozitivno za razvoj občine, bom podpiral ne glede na to, iz "katere strani" je predlog.

Vaša soproga je Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije (STO). Je to lahko prednost ali slabost za občino Piran v primeru vaše izvolitve? Navzkrižje interesov?

Ne vidim, zakaj bi bila slabost. Moja soproga uspešno vodi STO že vrsto let. Strogo pa ločujem zasebno in poslovno življenje, tako da tukaj ne vidim nobenih težav. Zagotovo je velika prednost v tem, da poznam delovanje STO in ugotavljam, da je občina Piran v zadnjih štirih letih imela številne možnosti prijav na razpise te organizacije, če bi seveda imeli primerne projekte. Izgubljene priložnosti, škoda. Na tem področju imam namen bistveno več postoriti.

Občina Piran ima ves potencial, da postane celoletna turistična destinacija, od česar bi imeli veliko koristi vsi občani. Veste, čas je, da se odločimo, kaj hočemo in kje to hočemo. Piran, na primer, je po ocenah priznanih svetovnih organizacij eno najlepših mest na svetu. Imamo druge Benetke. Portorož je vedno veljal za mondeno mesto, drugi Monte Carlo. A to je stara slava. Ne moremo se iti butičnega turizma v Portorožu in promovirati petzvedični turizem, nasproti hotela Kempinski pa se gost zaleti v kioske s kebabom. Ne more gost plačati več sto evrov za nočitev, vso noč pa poslušati glasno glasbo iz druge strani hotela in se ob izstopu "spotikati" ob udeležence nočnih zabav, ki so omagali pred lokali.

Imamo enkratno podeželje. Padna je tudi po zaslugi Denisa Goje postala igralec na svetnovnem zemljevidu turistične ponudbe za križarke. Pa to ve v naši občini le malokdo. Poslovni partner iz ZDA mi je govoril o Padni! O vasici z nekaj sto prebivalci! Se zavedamo, kaj imamo?

Želite reči, da bi morali popredalčkati turistično ponudbo?

Kar hočem povedati je, da imamo potencial za razvijanje različnih vrst celoletnega turizma, le ustrezno ga moramo umestiti v prostor. Preoblikovati je torej treba odnos med občino in turizmom, pa tudi samo Turistično združenje Portorož. Inovacije v turizmu niso naloga občine. Skupnost mora paziti, da ima turistično gospodarstvo prostor in da ne ogroža kakovosti življenja občank in občanov ter naravne in kulturne dediščine. Moj občutek je, da turistično gospodarstvo preveč pozornosti namenja temu, kaj gost želi danes in ne razmišlja dovolj o tem, kaj bo potreboval jutri. Takšna kratkovidnost se nam lahko vsem skupaj maščuje. Tudi o tem bomo morali spregovoriti s sedanjim strateškim lastnikom naše turistične infrastrukture, torej državo.

Bo pa moja pozornost v največji možni meri namenjena občinski infrastrukturi. Potrebujemo več parkirnih mest, boljše ceste, kolesarske steze, več pločnikov. Šepa tudi naša športna infrastruktura. Tako velika in pomembna občina kot je Piran, bi morala imeti sodoben športni center z atletskim stadionom.

Boste gradili stanovanja za mlade?

Ja, lepo in všečno se sliši, ko vsi obljubljajo novogradnje preko noči. In to že vrsto let. Sam se bom lotil problematike na nekoliko drugačen način, če bom izvoljen. Najprej bom naročil analizo stanja stanovanjskih nepremičnin v lasti občine Piran. Pa ne nekega dolgotrajnega projekta, to se lahko izpelje že v nekaj tednih. Nato je potrebno zagotoviti sredstva za obnovo teh praznih stanovanj, kar ne predstavlja tako velikih stroškov in se lahko uredi že v naslednjem letu. Ta stanovanja se takoj nameni za neprofitno najemnino mladim družinam. Seveda se vzporedno pelje tudi projekt izgradnje novih stanovanj, vendar je to dolgotrajnejši postopek, mladi pa rabijo stanovanja takoj!

Na področju skrbi za mlade bom torej poskrbel za takojšnjo zagotovitev ustreznega števila neprofitnih stanovanj in univerzalnih občinskih štipendij za vse, primer dobre prakse na tem področju je že občina Ankaran.

Kaj pa varovana stanovanja za starejše?

Kot manager znam z denarjem ravnati zelo skrbno in premišljeno, si pa ne delam utvar, da je mogoče občino voditi kot podjetje. Vem, da bom kot župan moral največ pozornosti namenjati članicam in članom skupnosti, ki potrebujejo pomoč skupnosti. Predvsem sem mnenja, da so v naši občini zapostavljeni invalidi in starejši.

Ustanovitev urada za starejše občane v okviru obstoječe kadrovske in prostorske ureditve, s čimer ne bi prišlo do nikakršnih dodatnih stroškov za davkoplačevalce, bo moj prvi korak na tem segmentu. Urad na področju skrbi za starejše bi temeljiteje in strokovno skrbel za potrebe občanov v tretjem življenjskem obdobju. Namen je vzpostaviti učinkovit sistem, ki bo zagotavljal čimkasnejšo vključitev v institucionalne načine oskrbe, s poudarkom na socialno šibkejših. Konkretno to pomeni, da moramo povečati subvencioniranje občine za nego starostnikov na domu, s čimer bi razširili obseg storitev in krog upravičencev do domače nege. Veliko naših občanov potrebuje nego na domu, zaradi trenutne ureditve pa je marsikdo zanjo prikrajšan.

Zavzemal se bom tudi za ustanovitev negovalne bolnišnice, ki bi obsegala nego pacientov, ki so zaključili zdravljenje v bolnišnici, nimajo pa možnosti, da bi sami poskrbeli zase. Zavzemal se bom za potrditev lokacije in čimprejšnji pričetek gradnje objekta z varovanimi stanovanji, namenjena najemu in ne prodaji. Z dostopno višino najemnine.

Takoj bom tudi pristopil k projektu izgradnje novega Doma za starejše občane in razrešitvi problematike pokopališča.

Moram pa še pohvaliti obstoječi režim  brezplačnih mestnih prevozov za upokojence, s tem da bi kot župan razširil to možnost na invalide in socialno ogrožene.

Še sporočilo volivkam in volivcem za konec?

Za razvoj občine Piran ponujam novo vizijo, svoje znanje in izkušnje. Želim, da se prvi dan po volitvah obrne nov list v občinski politiki. Da se pozabijo vse stare zamere, da se prenehajo vse delitve. Želim si "vlado narodne enotnosti", če se lahko tako izrazim. Življenjskega pomena je, da se prenehamo ukvarjati sami s sabo in da namesto neskončnih debat naredimo preskok od besed k dejanjem. Skupaj. Ker le povezani lahko napredujemo.