Durs nad koprski holding

Inšpektorji Davčne uprave RS (Durs) so pri izrednem davčnem pregledu Istrabenza odkrili za skoraj milijon evrov dodatnega davčnega bremena iz časa predsednika uprave Igorja Bavčarja, zaradi česar so na skoraj vse hčerinske družbe koprskega holdinga vpisali prepoved razpolaganja, danes piše Dnevnik.

Kot navaja časnik, so davčni inšpektorji pod drobnogled vzeli poslovanje družbe v letih 2007 in 2008, ko je koprski holding še vodil Bavčar.

Iz dokumentov, ki so jih pridobili v Dnevniku, naj bi bilo razvidno, da so inšpektorji Dursa pri izrednem pregledu ugotovili za 860.000 evrov premalo plačanega davka od dohodka pravnih oseb in obveznosti z naslova obresti.

Glede na to, da davčni postopek še ni končan, naj ne bi bilo mogoče izključiti, da se bo davčni dolg Istrabenza v kratkem še dodatno zvišal.

Čeprav je Durs za zdaj izdal šele začasni sklep, so na številne Istrabenzove hčerinske družbe že vpisali tudi prepoved obremenitve in prodaje. Med drugim so prepoved razpolaganja vpisali na Istrabenzov delež v Istrabenz Plinih, Actualu, Istrabenz Turizmu, Istrabenz Hotelih Portorož, beograjski Zastavi Istrabenz Lizing, Golf Istri, Adriafinu in IP Obali.

Ali so se v Istrabenzu na odločitev Dursa pritožili in pri katerih poslih so davčni inšpektorji sploh odkrili premalo plačan davek, ni znano, navaja Dnevnik.

Prav tako po navedbah časnika ni jasno, kako bo dodatno davčno breme vplivalo na družbo in pred nekaj tedni sklenjen dogovor o dolgoročnem reprogramu posojil. Prisilna poravnava Istrabenza naj bi tudi brez dodatnih obveznosti stala na zelo trhlih temeljih.