DRZNA TATVINA V VASI PRI SEŽANI: Tako je videti lažni predstavnik Siola

Kronika

V petek je v vasi Merče pri Sežani neznani moški pozvonil na vrata stanovanjske hiše in se predstavil kot predstavnik Siola. Oškodovanki je rekel, da bi si ogledal, kje bi postavil opremo in s tem oškodovanko zamotil. Medtem je drugi storilec izvršil tatvino zlatnine iz spalnice, so sporočili s Policijske uprave (PU) Koper.

Moški je visok približno 175 cm, star 30–45 let, čokate postave, temnih las, gladko pobrit. Oblečen je bil v siv pleten pulover z zadrgo.

"Storilci takšne drzne tatvine praviloma izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni," pravijo na PU Koper. Goljufi pod pretvezo, da so serviserji, električarji ipd. občane najprej preslepijo, da jih spustijo v svoje domove, nato pa jih okradejo. Ali pa občanom ponujajo naprodaj različne izdelke, kot so mazila, zdravila, zdravstveni pripomočki, posoda, in jih na ta način zamotijo ali zvabijo z vhoda v hišo, njihovo nepozornost ali odsotnost pa nato izkoristijo sostorilci, ki med pogovorom stanovalca s "serviserjem" ali "prodajalcem" vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in si prisvojijo denar ali vrednejše predmete (nakit, ure ...). V teh primerih gre največkrat za goljufije, ki pa lahko preidejo tudi v tatvine (t. i. drzne tatvine), pri čemer si storilci po navadi izbirajo starejše in onemogle osebe.

Zato policisti svetujejo: "Imejte nenapovedane 'obiskovalce' ves čas 'na očeh' in jih ne vabite v prostore. Obenem opozarjamo na samozaščitne ukrepe: da zapirate in zaklepate vrata, tudi če 'stopite samo za vogal', imejte vrednejše predmete pospravljene in bodite previdni, predvsem kadar se nepoznane osebe izdajajo za delavce ali serviserje."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija