DRŽAVNI ZBOR BO PRIČEL S POTRJEVANJEM DRUGEGA PAKETA INTERVENTNIH UKREPOV: Na mizi tudi popravki prvega zakona

Slovenija

DZ se bo danes sestal na izredni seji, katere najpomembnejše točke se nanašajo na ukrepanje ob epidemiji novega koronavirusa. Med drugim bo potrjeval državna jamstva za likvidnostna posojila podjetij ter popravke prvega paketa interventnih ukrepov, ki že velja. Seja se bo nadaljevala še v sredo.

Predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa predvideva oblikovanje jamstvene sheme v višini dve milijardi evrov, s katero bo država jamčila za najem posojil podjetij pri poslovnih bankah.

Pri posojilih mikro, majhnih in srednjih podjetij bo država jamčila do višine 80 odstotkov glavnice, pri velikih podjetjih pa do 70 odstotkov glavnice. To bo veljalo za posojila z ročnostjo do pet let, sklenjena med 12. marcem in 31. decembrom letos, namenjena pa izključno financiranju osnovne dejavnosti podjetja.

Odbor DZ za finance se je s predlogom zakona seznanil v soboto. V razpravi so nekateri poslanci izražali pomisleke, ali bo jamstvena shema zaradi ostrih pogojev sploh dosegljiva za tista podjetja, ki jo res potrebujejo.

Manj kot dva tedna po uveljavitvi bo DZ danes sprejemal tudi popravke zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo. Z njimi se med drugim širi nabor upravičencev do dodatkov za prizadete zaradi epidemije.

K enemu milijonu upravičencev do enkratnega solidarnostnega dodatka predlog novele zakona dodaja še približno 220.000 novih, med njimi prejemnike starševskega dodatka, rejnike in izredne študente. Poleg tega se bodo nekoliko omilili pogoji za subvencioniranje nadomestil plač delavcev na čakanju ter pomoč samozaposlenim.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija