DANAŠANJA DRŽAVNA PROSLAVA KOT TELEVIZIJSKI DOGODEK: Kaj so si zamislili ustvarjalci?

Slovenija

Državna proslava na predvečer dneva reformacije, ki ga obeležujemo 31. oktobra, bo letos zaradi epidemioloških razmer potekala kot televizijski slavnostni dogodek. Scenaristična zasnova temelji na "odtisu misli" posameznic in posameznikov, ki so zaznamovali tisto, kar nas je vzpostavilo in nas ohranja kot narod.

Aleš Kovšca

Slavnostni govornik na proslavi, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri na 1. programu Televizije Slovenija, bo predsednik DS Alojz Kovšca.

Kot so zapisali na Televiziji Slovenija, scenaristična zasnova temelji na "odtisu misli" posameznic in posameznikov, ki so v kontekstu zgodovinskosti in sodobnosti temeljno zaznamovali vse tisto, kar nas je, Slovenke in Slovence, vzpostavilo kot narod in nas zdaj tudi ohranja kot narod. Dodali so, da izpovednost temelji na slovenski besedi, ne manjkata pa niti glasba in balet.

Proslavo je pripravila ustvarjalno-izvedbena skupina v sestavi Gregor Guštin, Marko Glavač, Igor Pirkovič, Marko Hatlak in Uroš Novak.

Dan reformacije je v Sloveniji državni praznik in dela prost dan. Na ta dan obeležujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika. Reformacija, ki se je začela v Nemčiji, je Slovencem dala prvo knjigo v maternem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh - Katekizem, ki ga je leta 1550 napisal Primož Trubar.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija