Država bo lahko dokapitalizirala banke

Poslanci so v nadaljevanju današnje izredne seje sprejel novelo zakona o javnih financah, ki daje pravno podlago za državno dokapitalizacijo bank po objavi stresnih testov. Opozicija je odločanje o predlogu obstruirala, ker da ne želi sodelovati pri omogočanju netransparentnih postopkov, ki izključujejo Državni Zbor.

Zakon, ki je prejel 47 glasov koalicije, daje pravno podlago za takojšnjo dokapitalizacijo bank po objavi rezultatov pregleda kakovosti sredstev bank in obremenitvenih testov. Država bo lahko z denarnim vložkom ali stvarnim vplačilom dokapitalizirala banke in hranilnice. Sklep o posamezni dokapitalizaciji bo na predlog ministra za finance sprejela vlada.

Sredstva za dokapitalizacije se bodo lahko zagotovila z zadolževanjem, in sicer do meje, ki jo določa zakon o izvrševanju proračuna (za letos ena milijarda evrov), ter s prostimi denarnimi sredstvi državnega proračuna.

Opozicijski poslanci so odločanje o zakonu obstruirali. Na odboru so predlagali dopolnilo, po katerem bi vlada po objavi rezultatov testov pripravila načrt dokapitalizacij, ki bi ga sprejemal DZ, a ga je odbor zavrnil. Opozicija meni, da bo sedanja ureditev omogočila netransparentne postopke, v katerih bo mogoče skriti imena krivcev za bančno luknjo, in v celoti negira DZ,pri odločanju o visokih zneskih, ki bodo bremenili še naslednje generacije.

Deli novico:

Pika |  29 .11. 2013 ob  20: 53
A ni morda lih zaradi odločitve, da sama vlada in financ minister, odločata o dokapitalizaciji bank, odstopila KPK (oba dogodka danes)?? Mislim ... zaradi same "transparentnosti".