DRUŽINSKI ZDRAVNIKI SO ŠLI NA SODIŠČE: Tožijo tudi Zdravstveni dom Piran

Slovenija

Na delovnem sodišču se v zadnjih tednih vrstijo obravnave tožb, ki jih je Sindikat družinskih zdravnikov Praktikum vložil zoper nekatere zdravstvene domove. V tožbah zahtevajo zakonito ureditev delovnega časa zdravnikov. Upajo, da bodo s temi tožbami dosegli precedenčni primer na področju urejanja dela zdravnikov.

Na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani je danes potekala obravnava tožbe Sindikata družinskih zdravnikov Praktikum zoper Zdravstveni dom Gornja Radgona, za prihodnji teden pa so na istem sodišču razpisane še obravnave njihovih tožb zoper zdravstvene domove Piran, Trebnje in Šmarje pri Jelšah ter Osnovno zdravstvo Gorenjske. Kot je za STA pojasnil predsednik sindikata Igor Muževič, s tožbami želijo doseči zakonito organizacijo dela zdravnikov.

V sindikatu so vodstva zdravstvenih domov že pred letom in pol pozvali, naj zdravnikom omogočijo delo na tak način, da bodo istočasno delali na zgolj enem delovišču ter v skladu z zakonom o delovnih razmerjih, da torej ne bi delali več kot 13 ur zapored. Kot primer je navedel, da v določenih zdravstvenih domovih zdravnika razporedijo tako, da ima istočasno ambulanto in je še dežuren v nujni medicinski pomoči. To je nesprejemljivo, je dodal Muževič.

Že prejšnja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je vodstva zdravstvenih domov pozvala, naj zadevo do 1. 1. 2018 uredijo. A se to ni zgodilo, je pojasnil Muževič. "Večina zdravstvenih domov ima to področje dobro urejeno, nekateri pa ne," je izpostavil.

Sindikat je sicer vložil kolektivno tožbo v tej zadevi, a jo je delovno sodišče razdružilo v ločene tožbe. V Praktikumu upajo, da bodo s svojimi tožbami postavili precedenčni primer na področju organiziranja dela in delovnega časa zdravnikov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija