DRUŽBA PILOTI KOPER ZANIKALA NAVEDBE SINDIKATA: "Stavka bi lahko ogrozila varnost in povzročila večmilijonsko škodo"

Koper

Vodstvo družbe Piloti Koper se je danes odzvalo na navedbe Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti. Zanikali so trditve, da so onemogočali pogovore in doseganje dogovora z zaposlenimi in zagotovili, da si bodo zanj aktivno prizadevali tudi v prihodnje. Opozorili pa so na veliko gospodarsko škodo v primeru stavke, napovedane za 3. april.

Vodstvo družbe Piloti Koper sicer vztraja pri stališču, da omenjeni sindikat ni reprezentativen in da bi bila stavka, ki bi jo ta organiziral, nezakonita. V podjetju tudi menijo, da napovedana stavka pilotov ne bi bila v interesu nikogar, še najmanj pa zaposlenih, podjetja, Luke Koper in slovenskega gospodarstva.

Opozorili so, da bi stavka lahko ogrozila varnostne razmere v koprskem pristanišču ter v drugih delih teritorialnega morja in notranjih voda Slovenije ter povzročila gospodarsko škodo v obsegu več milijonov evrov. Poleg njih samih bi največ posledic stavke občutili Luka Koper in Slovenske železnice, so ocenili.

Spomnili so na določila pomorskega zakonika, da morajo vsi pristaniški delavci, torej tudi piloti in voditelji pilotskega čolna, med stavko v skladu s predpisi o varnosti pomorskega prometa zagotavljati minimalni obseg pristaniških storitev, s katerim se zagotavlja varnost ljudi, premoženja in okolja ter pretovor živih živali, hitro pokvarljivega blaga in nevarnega tovora. V podjetju zagotavljajo, da bodo naredili vse, kar bodo lahko, da zagotovijo kakovostno pilotažo in varno plovbo.

Odzvali so se tudi na sredine navedbe predstavnikov sindikata žerjavistov, da so v podjetju onemogočali dogovor in pogovore z zaposlenimi. "Ta trditev predstavnikov sindikata ne drži; nasprotno, vodstvo družbe ves čas stremi k dogovoru z zaposlenimi in si bo za to aktivno prizadevalo tudi naprej," so zagotovili. Glede na stališče o nereprezentativnosti sindikata so pripravljeni po potrebi sprejeti tudi odvetnike kot pooblaščence zaposlenih.

Ob tem je prvi mož družbe Valter Kobeja še enkrat zavrnil vsa namigovanja o tem, da družba ne izpolnjuje zahtev s področja tehnične opreme, varnosti zaposlenih ali zagotavljanja ustreznih pogojev dela, kar so v sredo prav tako zatrdili predstavniki sindikata. Kot pravijo v podjetju, na številnih področjih zakonske zahteve celo presegajo.

Zatrdili so še, da si v podjetju prizadevajo tudi za zakonsko in sistemsko ureditev pomorske pilotaže v koprskem pristanišču ter v drugih delih teritorialnega morja in notranjih voda Slovenije v obliki vzpostavitve javne gospodarske službe oziroma ureditve koncesijske pogodbe. Ker si za to prizadevajo tudi zaposleni in omenjeni sindikat, predlagajo, da skupaj združijo moči v prizadevanju za ta cilj.

Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek

Na dogajanje se je v sredo ob ogledu gradnje dostopnih cest do trase drugega tira odzvala tudi infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek in dejala, da je "žalostno, da je država po zakonu oz. koncesijski pogodbi dolžna zagotavljati tako imenovano pilotažo, pa je ne". 

"V tem trenutku vlada nima nikakršnega razmerja. Se pa tudi lahko vprašamo, zakaj od leta 2008, ko je bila v koncesijsko pogodbo vključena tudi zaveza, da bi država morala to zagotavljati, noben moj predhodnik tega ni naredil," je dodala. Napovedala je, da bo o dogajanju v podjetju seznanila koalicijo, nato pa se bodo skupaj odločili, kako naprej.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  29 .03. 2019 ob  20: 47
ZAPRET LUKO KOPER! NE RABIMO TEGA SRANJA. SVET GRE NAPREJ IN MORAMO GLEDAT, DA OHRANIMO NARAVO, ČE NE BO TOLE ZADNJE STOLETJE ČLOVEŠTVA.

Ko bo morje ena nafta brzoga, bomo umirali množično za raka zaradi ispustov v morje in zrak...NAM BO POMAGALA LUKA , NE?