DRUGA RESOLUCIJA ZN O PANDEMIJI COVIDA-19: Zahteva pravičen dostop do cepiv

Svet

Generalna skupščina ZN je v ponedeljek sprejela resolucijo, v kateri zahteva pravičen, učinkovit in pravočasen dostop do vseh cepiv proti covidu-19, ko bodo ta na voljo. 193 držav v resoluciji tudi izpostavlja "ključno vodilno vlogo" Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je tarča kritik nekaterih držav glede ravnanja v pandemiji.

Dokument so sprejeli v času, ko znanstveniki po vsem svetu skušajo razviti cepivo ali zdravilo proti koronavirusni bolezni 19, ki je doslej zahtevala že več kot 167.000 življenj in ohromila svetovno gospodarstvo.

Resolucija, ki jo je pripravila Mehika, med drugim pa so jo podprle tudi do WHO kritične ZDA, obenem poziva h krepitvi mednarodnega sodelovanja v znanosti za boj proti covidu-19 ter za boljše usklajevanje tudi z zasebnim sektorjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Države v dokumentu tudi pozivajo generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa, naj preuči in priporoči možnosti, ki bodo omogočile pravičen, pregleden, učinkovit in pravočasen dostop do sredstev za preprečevanje bolezni, laboratorijskega testiranja, reagentov, osnovnih medicinskih potrebščin, diagnostike, zdravil in cepiv proti covidu-19. Ti ukrepi morajo po njihovem biti dostopni vsem, ki jih potrebujejo, še posebej v državah v razvoju.

Gre za drugo resolucijo Generalne skupščine (GS) ZN o pandemiji covida-19. Prva, sprejeta v začetku meseca, prav tako poziva k mednarodnemu sodelovanju v boju proti širjenju te bolezni. Resolucije GS ZN sicer niso zavezujoče, lahko pa imajo pomemben političen vpliv.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija