DRAŽBA OBČINE PIRAN "PO TIHEM" IN "NEKOMU NAMENJENA"? Prodajo preklicali isti dan po objavi članka v časopisu

Piran

Na javni dražbi je želela piranska občina danes prodati tri nepremičnine, ki naj bi bile skupaj vredne najmanj 277.000 evrov. Gre za meščansko hišo v Piranu ter stavbni zemljišči v Strunjanu in Parecagu. Javno dražbo je piranski župan Đenio Zadković danes ustavil, v javnosti pa so se pojavila namigovanja, da so jo objavili "po tihem" in jo nato ustavili, ker je bila "nekomu namenjena". Za pojasnila smo se obrnili na piransko občino.

Piranska občina se je odločila prodati meščansko hišo v Budičinovi ulici v Piranu, ki jo je pred desetimi leti uničil požar. Pročelje ima sicer obnovljeno, a zadnja stran hiše, kjer je tudi manjši park, razkriva v kako slabem stanju je v resnici. Piranska občina je dvotretjinska lastnica stavbe, njen delež je naprodaj za 141.400 evrov. Ob tem velja omeniti, da ima tretjinski lastnik nepremičnine predkupno pravico.

Nepremičnina v Strunjanu, ki je velika 858 kvadratnih metrov, je stavbno zemljišče namenjeno za turizem ter storitveno dejavnost. Nahaja se na območju kulturne pokrajine Piranski polotok in je naprodaj za 52.500 evrov.

V zgornjem Parecagu piranska občina prodaja stavbno zemljišče namenjeno za stanovanja, v velikosti 639 kvadratnih metrov. Izklicna cena je 83.000 evrov.

"Občina želi prodati omenjene tri nepremičnine, ker jih za opravljanje svojih nalog ne potrebuje," odgovarjajo na piranski občini. Očitke, da je bila javna dražba objavljena "po tihem" in "nekomu namenjena" pa so označili kot "neprimerne, žaljive in predvsem neresnične".

"Dražbo je občina zaustavila oziroma je ni izvedla, ker za dve od treh za prodajo razpisanih nepremičnin nihče ni vplačal varščine. Za eno izmed nepremičnin s parcelno številko 345/13, k. o. Sečovlje, je bilo sedem prijaviteljev. Šest jih je pravočasno plačalo varščino, a jih je kar pet nepravilno izpolnilo prijavo. Zaradi tega ne bi mogli sodelovati na dražbi, Občina Piran pa si kot lastnik prizadeva doseči z vsako dražbo čim višji izplen, zato je župan dražbo preklical. Župan lahko v pravnem smislu zaustavi vse tovrstne postopke kadarkoli do sklenitve pravnega posla!" so jasni na piranski občini.

Dražbo bodo ponovili, ko bo sprejet občinski proračun za leto 2022. "Razpis za omenjene dražbe pa je bil objavljen na spletni strani Občine Piran 2. decembra 2021." 

Glede na to, da je bil razpis objavljen le na spletni strani občine, pa še to na ne zelo izpostavljenem mestu, poleg tega pa je bila dražba preklicana včeraj, na isti dan, ko je bil o njej objavljen članek v Primorskih novicah, ni nič presenetljivega, da so se pojavile govorice o njeni prirejenosti. Na Občini Piran temu sicer oporekajo, češ da je bil članek v časniku objavljen včeraj, 5. januarja, medtem ko je bil rok za prijavo in vplačilo varščine za dražbo zaključen dan prej, 4. januarja. "Vpliv članka na morebitno število vplačnikov varščine in prijaviteljev na dražbo je v smislu omenjenega članka nikakršen," zgotavljajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  06 .01. 2022 ob  22: 44
-3
Shemzo, spet te valajo po ustih?
Gabrijel |  06 .01. 2022 ob  17: 44
16
Piranski občinarji bi morali objaviti namero za prodajo v Regionalu in ne bi bilo nobenih težav
Obala1 |  06 .01. 2022 ob  15: 21
16
Đenio, ti si klovn