DR. MILAN BRGLEZ: "Napad vedno največ pove o 'napadalcu'" (INTERVJU)

Slovenija

Evropski poslanec dr. Milan Brglez je skupni predsedniški kandidat stranke SD in Gibanja Svoboda. V politiki je od leta 2014, ko se je priključil Stranki Mira Cerarja, do leta 2018 pa je opravljal funkcijo predsednika državnega zbora. Znan je po svojih, za nekatere radikalnih stališčih  kot predsednik državnega zbora se je na primer zavzemal, da bi Slovenija priznala Palestino, nasprotoval je tudi odločitvi vlade, da v času begunskega navala postavi ograjo na meji, pa tudi zakonu o tujcih, ki je omejil možnost pridobitve azila v Sloveniji. Potem ko je bil izključen iz SMC, se je pridružil poslancem stranke SD in bil na listi SD izvoljen v Evropski parlament. Danes meni, da lahko prispeva k preseganju razlik ter državljanke in državljane poveže za skupno dobrobit.

Na vašo odločitev, da boste kandidirali za predsednika države, je, kot ste zapisali, vplival nedavni razvoj dogodkov v Sloveniji in Evropi. Katere dogodke ste imeli v mislih, kaj vas je najbolj osebno motiviralo, da ste sprejeli to pomembno odločitev?

Vsekakor zaostritev varnostne situacije v soseščini, torej v Ukrajini ter Bosni in Hercegovini, spopad z energetsko krizo in dvigom cen prehrane ter nevarnostjo, da bi prebivalke in prebivalci bili še dodatno ogroženi, pa tudi osebni razlogi so se spremenili. Vse to je prispevalo k temu, da sem se odločil, da vstopim v tekmo za predsednika republike.  

Zavzemate se za "več zaupanja, več spoštovanja in več povezovanja v politiki". Bi kot predsednik države lahko presegli ideološke delitve pri vseh vprašanjih ali pa obstajajo za vas tematike oziroma področja, kjer menite, da skupen jezik ni možen?

Absolutno si želim preseganja razlik. To sem počel kot predsednik državnega zbora, to bom počel kot predsednik republike. Ni narobe, če tekmujemo v idejah in rešitvah, narobe je, če ustvarjamo iz idej in rešitev pozicijsko vojno. To nas hromi in onemogoča preskok v razvoju.

???????????????????? ???????????? ????????????????̌???????????????? ????̌???????????????????????? ????????????????̌???????? ???????????? ???????? ???????????????????????????????????????? V Luciji sem se srečal s podpredsednico Državnega zbora Meira...

Posted by Milan Brglez on Sunday, October 9, 2022

Dr. Miro Cerar vas je javno označil za preračunljivega človeka osebne ambicije, bili naj bi tudi eden glavnih povzročiteljev razkola v nekdaj vodilni SMC, tudi zaradi vaših, kot je dejal, pretiranih, skrajno ideoloških pogledov. Kako na te očitke odgovarjate? Vas je tak napad bivšega strankarskega kolega osebno prizadel?

Napad vedno največ pove o 'napadalcu'. Ko sta me Miro Cerar in Jože Artnak neupravičeno izključila iz SMC, sem se odločil, da stvari v zvezi s SMC ne bom več javno komentiral. Moram pa priznati, da sem štiri svoja leta delovanja v SMC srečal na terenu izjemne ljudi, s katerimi se še danes, ko se srečamo, toplo pozdravimo.

Za kakšno Slovenijo bi si, če bi bili izvoljeni, prizadevali? V čem je vaša idealna Slovenija drugačna od obstoječe?

Za Slovenijo, ki bo mladim naklonjena, strpna, gospodarsko odgovorna in socialno močna. Idealna Slovenija bi morala mladim pomagati do stanovanj in dostojnih služb, ustvarjati okolje za razvijanje potencialov, krepiti sožitje med generacijami ter ljudmi nasploh in zagotavljati visoko zaščito okolja. Smo namreč v okoljski krizi, zato moramo narediti vse, da naše okolje zaščitimo.

Kakšno vsebino bi vi osebno želeli dati funkciji predsednika države? Bi to funkcijo opravljal bistveno drugače od Boruta Pahorja?

Gotovo bi jo v določenih delih in dejanjih opravljal drugače, saj ima vsak človek na funkciji svoje poudarke. Bi pa ohranil nekatere novosti, ki jih je uvedel predsednik Pahor, npr. dan odprtih vrat palače (sam bi predsedniško palačo odprl večkrat), verjetno bi ohranil jabolko navdiha, ki je luškan projekt. Organiziral bi posvete o družbeno perečih vprašanjih. Letno bi za osnovnošolce in srednješolce ter študente razpisal natečaj o tem, kakšna naj bo prihodnost Slovenije. Rezultate tega natečaja bi potem predstavili ključnim odločevalcem v državi.

Po čem želite, da bi se vas državljanke in državljani Slovenije po koncu predsedniškega mandata zapomnili?

Po tem, da smo v času mojega mandata Slovenijo naredili prijaznejšo, uspešnejšo in z večjim ugledom doma ter na tujem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija