DR. ELENA BUŽAN JE POSTALA ČLANICA ERGA: Njena nova vloga predstavlja veliko odgovornost in obveznost

Koper

Prof. dr. Elena Bužan, z Oddelka za biodiverziteto (UP FAMNIT), je postala članica Upravnega odbora Evropskega konzorcija (ERGA), ki združuje več kot 1000 evropskih raziskovalcev s področja genomike in je trenutno največji svetovni konzorcij na tem področju.

Dr. Bužan, ki je tudi koordinatorka slovenskega konzorcija ERGA, je bila izbrana na glasovanju predstavnikov vseh evropskih držav. Sama pravi, da njena nova vloga predstavlja veliko odgovornost in obveznost, ki bo Univerzo na Primorskem postavila na zemljevid prepoznavnosti v Evropi.   

"Kot novoimenovana članica upravnega odbora ERGE za področje partnerstva si bom prizadevala k širitvi sodelovanja z drugimi projekti in pobudami po vsem svetu, ki si prizadevajo za razširitev kataloga referenčnih genomov in njegove uporabnosti. Sodelovanje ni le znanstveno prizadevanje, ampak tudi delo, ki združuje strokovnjake s področja varstva biotske raznovrstnosti z različnih področij in ozadij," povzema svojo novo vlogo, prof. dr. Elena Bužan. 

➡ ????????????????. ????????. ???????????????????? ????????????̌???????? ???????????????? ????̌???????????????????????? ????????????????????????̌???????????????? ???????????????????????????????????????? ???????????????????????????????????????? ???? ????????????????????????̌???????? ???????????????????????????????? (????????????????) “Kot novoimenovana...

Posted by UP Famnit on Petak, 1. decembar 2023.

Evropski konzorcij (ERGA) se z aktivnim prizadevanjem in raziskovanjem genomske biodiverzitete odziva na trenutne grožnje, ki ogrožajo biotsko raznovrstnost. Nedavni podatki namreč kažejo, da kar petini od 200.000 evropskih vrst grozi izumrtje. Zato je za njihovo razumevanje in zaščito nujno, da pridobimo vpogled v genetsko osnovo, ki oblikuje vsako vrsto, in služi kot pomemben vir za uspešno razumevanje delovanja biotske raznovrstnosti. 

Za dosego cilja konzorcij (ERGA) sodeluje z različnimi vladnimi in nevladnimi organizacijami ter se povezuje z ljudmi iz okolja skozi različne aktivnosti. Da je pri reševanju trenutne problematike potrebno aktivno povezovanje, pa je izpostavila Bužan. 

"Z vzpostavljanjem močnih partnerstev si v ERGI prizadevamo ustvariti sinergično okolje, kjer se znanje, viri in inovacije na področju raziskav genomske biodiverzitete prosto in učinkovito delijo. Ta sodelovani pristop je ključen za spopadanje s kompleksnimi izzivi genomskih raziskav in za doseganje prebojev, za katere se je prej mislilo, da so nemogoči," dodaja.

Evropski konzorcij Reference Genome Atlas (ERGA) je evropsko vozlišče v svetovni mreži Earh Biogenome Project (EPB). Cilj ERGE je posodobiti laboratorijska in bioinformatična orodja za sekvenčenje referenčnih genomov evropskih vrst in tako prispevati h katalogizaciji in karakterizaciji genomov celotne evkariontske biotske raznovrstnosti Zemlje v desetletnem obdobju.    

Ob tem prof. Bužan čestitajo in ji želijo še veliko uspehov na nadaljnji raziskovalni poti.