DR. DRAGAN MARUŠIČ: "Do konca drugega vala bo okuženih približno 5 % populacije" (VIDEO)

Koper

Covid-19 bi morali obravnavati čim bolj celovito, saj se posledice virusa že nekaj mesecev kažejo ne le v obremenjenosti zdravstva, pač pa tudi v ohromelem delovanju celotne družbe. Ker nimamo vseh potrebnih informacij, s katerimi bi lahko predvideli potek okužb in posledice ukrepov, lahko objavljene podatke interpretiramo do določene mere, marsikaj pa moramo ugibati. Razmišljanja prof. dr. Dragan Marušič z Univerze na Primorskem pa ostajajo eksaktna in se posvečajo številkam - predstavil jih je v novem prispevku.

"Trenutno imamo uradno okuženih že preko 3 odstotke populacije, kar se bo do konca drugega vala dvignilo še za približno dva odstotka," pojasnjuje dr. Marušič, ki se hkrati vrača tudi k napačnim izračunom izpred nekaj mesecev: "Spomladi se je na podlagi znanstvenih objav s Kitajske sklepalo, da je potrebno množiti s 5, tudi 10. Nato je v aprilu prišla raziskava o protitelesih, ki je ta faktor dvignila do 30 in več. Drugi val je konkreten dokaz, da to ne more veljati: 3 krat 30 je 90 in bistveno presega tudi konzervativno mejo 60 odstotkov čredne imunosti za covid."

Danes je torej napovedovanje težko, lahko pa se ukvarjamo s trenutnimi podatki. Žal bo povečanje okužb med starejšo populacijo izpred dveh tednov imelo posledice tudi pri številu umrlih, "kljub temu, da se je odstotek smrtnosti v primerjavi s prvi valom prepolovil tudi pri starejših populaciji", ugotavlja dr. Marušič. Prispevek vseeno zaključi s pozitivno noto o notranji moči preživetja tako posameznika kot skupnosti: "Preživeli smo že marsikaj in bomo tudi to".

Ostale prispevke si lahko ogledate na tej povezavi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  20 .11. 2020 ob  11: 39
Hvala dr. Marušiču za strokovno razlago.

"Spomladi se je na podlagi znanstvenih objav s Kitajske sklepalo, da je potrebno množiti s 5, tudi 10. Nato je v aprilu prišla raziskava o protitelesih, ki je ta faktor dvignila do 30 in več. Drugi val je konkreten dokaz, da to ne more veljati: 3 krat 30 je 90 in bistveno presega tudi konzervativno mejo 60 odstotkov čredne imunosti za covid."

Kaj pa, če pri covidu ne moremo govoriti o čredni imunosti s predpostavko, da gre za večkratno ponovno okužbo pri osebah, ki so covid že preboleli?