DOTRAJANA PALAČA SABINI-GRISONI V OBNOVO: Po prenovi v njej ne več eden, ampak dva dnevna centra

Koper

Obnova palače Sabini-Grisoni na Vergerijevem trgu v Kopru naj bi se pričela poleti. V pritličju stavbe se nahaja dnevni center za osebe s težavami v duševnem razvoju Šentmar. Izjavalci del se lahko prijavijo na razpis do 1. junija. Projekt bo koprska občina izpeljala skupaj z Obalnim domom upokojencev Koper. Po prenovi bodo v objektu odprli tudi dnevni center za starejše.

Prenova naj bi se pričela predvidoma v začektu julija. Ohranili bodo obstoječo konstrukcijo in jo utrdili, lesene grede v medetaži bodo na delu avle in sanitarij zamenjali z betonsko ploščo, obnovili tramove in jih ojačali z jeklenimi profili. Celovito bodo sanirali tudi notranje prostore, pri čemer bodo osrednjo avlo in kamnito stopnišče z vitražem ohranili, poslikave stropa pa obnovili.

V nadstropju bodo uredili pisarne, manjšo predavalnico, dvorano in sejno sobo ter sanitarije, preuredili bodo dve pisarni v mansardi. Zunanji videz objekta bo ostal nespremenjen, za lažji dostop v zgornje etaže bodo na dvorišču postavili dvigalo. Na novo bodo vzpostavili sistem ogrevanja in hlajenja s toplotnimi črpalkami.

Dela bodo trajala 10 mesecev, ureditev prostorov dnevnega centra pa se bo zaključila že jeseni.

Tudi po prenovi bo del objekta uporabljalo Slovensko združenje za duševno zdravje Šent, medtem ko bodo v pritličju vzpostavili dnevni center za starejše od 65 let, ki bo deloval pod okriljem Obalnega doma upokojencev Koper.

Obalni dom upokojencev je oktobra 2020 s projektom kandidiral na Javnem razpisu za sofinanciranje vlaganj v infrastrukturo, namenjeno izvajanju dnevnih oblik varstva/začasnih namestitev za starejše Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, za naložbo so pridobili 606.157,59 evra nepovratnih sredstev. Naložbo je koprska občina prijavila tudi na razpis za pridobitev sredstev iz naslova Celostnih teritorialnih naložb.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija