DOMAČINI NASPROTUJEJO PREPOVEDI KOPANJA V SOČI: Kajakaši imajo rešitev, a zelo drago

Slovenija

Po tragični utopitvi dečka v reki Soči so začeli iskati rešitve za večjo varnost kopalcev in kajakašev. Branko Brezigar je med ostalim predstavil projekt za zagotavljanje enakih pretokov vode, kar bi potrebovali predvsem kajakaši, zaščitil pa bi tudi plavalce. Vendar je novogoriška občina že leta 2018 menila, da je ta projekt predrag.

Nekdanji funkcionar Kajak kluba Soške elektrarne Branko Brezigar je povedal, da so načrti narejeni, potrebna pa bi bila dovoljenja in seveda zagotovitev denarja za izvedbo projekta.

Med različnimi predlogi rešitev za varnost na reki Soči je bila tudi prepoved kopanja, ki pa ji domačini iz Solkana zelo nasprotujejo. Vendar je to ena od možnosti, je povedal novogoriški župan Klemen Miklavič.

"Domačine razumem, saj gojijo poseben odnos do tega dela Soče, obenem je to tudi del Solkanske identitete. Zato nisem bil presenečen, ko sem dobil ta pisma z nasprotovanji. Vendar gre tu za resno in bolj kompleksno problematiko," je poudaril Miklavič.

Po odločitvi za turistični razvoj prihajajo v Novo Gorico tudi tujci, ki se želijo kopati v Soči, vendar ne poznajo njenih posebnosti. Ker je prav varnost vseh, ki uporabljajo Sočo za kopanje ali druge rekreativne dejavnosti, na prvem mestu, jo mora novogoriška občina na nek način tudi zagotoviti.

"To nam nalaga tudi slovenska zakonodaja. Če lastnik vodotoka, to je država, ali koncesionar ne bosta poskrbela za ustrezno varnost ljudi pod soško hidroelektrarno, bo to pač morala storiti občina. To lahko storimo le tako, da prepovemo kopanje na tem območju, ker je nevarno. Odlok o tem se že pripravlja, o njem bo odločal mestni svet, če se država ne bo dovolj hitro odzvala," je še dejal župan.

Predsednik Brodarskega društva Solkan Tomaž Urbančič je povedal, da so sami sicer predlagali dve možni rešitvi.

"Prva je nekoliko bolj radikalna in bi po žepu udarila predvsem Soške elektrarne oziroma Holding slovenskih elektrarn. S to rešitvijo bi prilagodili tok reke na tak način kot pred desetletjem, da toliko vode, kot priteče do hidroelektrarne, od tam tudi odteče. Druga rešitev, po kateri bi bili zadovoljni vsi, pa bi bila končno izvedba plana, po katerem bi dokončno uredili kajakaško progo z vso pripadajočo infrastrukturo v reki. S tem bi omogočili nemotene treninge in tudi večje kajakaške tekme, ki sedaj zaradi nihanja gladine niso mogoča. Obenem pa bi ta infrastruktura pomenila tudi zaščito za kopalce na tem območju," je dejal.

Infrastruktura, ki bi jo morali zgraditi, pa ni tako majhna naložba. Projekt je bil zato že predstavljen novogoriški občini, vendar prejšnjemu vodstvu, ki za izvedbo projekta ni imela dovolj denarja.

Nekdanji novogoriški župan Matej Arčon je potrdil, da mu je bil projekt predstavljen, vendar ob tem izrazil svoje pomisleke. Po njegovem mnenju občina namreč ne more vlagati v infrastrukturo, ki je postavljena na tuji lastnini, saj je lastnica vodotokov država. Dejal je še, da je bil celoten projekt ocenjen na okoli tri milijone evrov, zato se jim tedaj ni zdel med najpomembnejšimi za izvedbo.

Projekt je poznan tudi Kajakaški zvezi Slovenije, je povedal vodja programa prireditev Jakob Marušič. Kajakaška proga ob naravnem kopališču v Solkanu namreč zaradi nihanja vodostaja ni primerna niti za zahtevnejše treninge kajakaških klubov in reprezentance niti za kakšno večjo prireditev.

Novogoriški župan naj bi se še v tem tednu sestal s predstavniki društev, ki nasprotujejo prepovedi kopanja na Soči v Solkanu in jim prisluhnil. Skupaj bodo iskali rešitev za to, da bi kar najbolj preprečili nevarnosti, ki na tem kopališču lahko doleti kopalce in ostale rekreativne športnike.

Prvega izmed ukrepov za večjo varnost pa naj bi vendarle izvedli že v kratkem. V strugi Soče bodo postavili količke, ki bodo označevali nevarno višanje gladine reke, ki je lahko nevarno za tamkajšnje kopalce.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija